Hayat

TasteAtlas Dünyanın En İyi Ekmeklerini Seçti: Türkiye'den 8 Efsane Ekmek Listede

Dünya mutfağının zenginliklerini bir araya getiren TasteAtlas, ekmek tutkunlarının ilgisini çekecek bir listeyle karşımızda. Türkiye'den 8 efsane ekmeğin yer aldığı bu özel seçki, lezzet avcılarının dikkatini çekiyor. Hangi ekmeğin hangi bölgeden, hangi lezzetle ünlü olduğunu merak edenler için detaylar haberimizde!

Abone Ol

1. Bafra Pidesi: 1 porsiyon ( yaklaşık 230 gr.) Bafra pidesi 70-75 cm uzunluğunda ve 3-4 cm eninde olup, üstü kapalıdır. Pişen ve tereyağı ile yağlanan Bafra Pidesi 6 eşit parçaya kesilmesiyle (yaklaşık 12-13 cm uzunluğunda) servis edilir, yerken hamurunun özelliğinden dolayı baklava gibi ağızda dağılır. Bafra pidesinin yapımında Bafra yöresine has olan tereyağı kullanılmaktadır. Bu tereyağı Bafra' da yetiştirilen hayvanlardan elde edilmekte olup pidemize ayrı bir lezzet katmaktadır. Diğer pidelerde, eritilmiş margarin hamurun üstüne fırça ile sürülmektedir. Bafra pidesinde ise yöremize has olan tereyağı parça halinde hamurun içine konularak eritilmektedir.

2. Samsun Pidesi : Samsun pidesi, özellikle Samsun yöresine özgü bir tür pidedir. Karadeniz pidesi ailesine ait olan Samsun pidesi, açık ve kapalı olarak adlandırılan iki farklı tarzda üretilir. Kapalı pide olarak bilinen Bafra usulü pide daha çıtır bir yapıya sahiptir. Açık pide olarak adlandırılan Terme usulü pide ise hamurunun daha yumuşak olmasıyla dikkat çeker. Benzer şekilde açık olan Çarşamba pidesinde ise hamur daha ince bir tabaka halinde kullanılır. Bu üç çeşit pide de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretlenmiş ve markalaşmış ürünlerdir.

3. Roti Canai: Malezya'nın gururu ve dünyanın en ünlü sokak lezzetlerinden biri olarak kabul edilen "roti canai", Güneydoğu Asya mutfağının gözde tatlarından biridir. Roti canai, genellikle "Malezya usulü yağlı sac ekmeği" olarak tanımlanır. Bu lezzetli ekmek, öncelikle yağlı hamurun uzun bir süre dinlendirilmesi ve ardından tezgahın üzerinde incelene kadar döndürülmesiyle hazırlanır. Hamurun geniş ve ince bir şekilde açılmasıyla başlayan süreç, ardından hamurun içine yağ sürülerek küçük parçalar halinde dinlendirilmesiyle devam eder. Son dokunuşlar ise sacda kızartılarak üstüne yumurta kırılmasıyla yapılır. Roti canai, Malezya'nın kahvaltı sofralarında sıklıkla tercih edilen bir lezzettir. Geleneksel olarak, arasına et, soğan ve bazı sebzeler konularak da hazırlanabilir. Bu lezzetin kökenleri, Malezya'ya göç eden Hint Müslümanlara dayanır. Günümüzde ise Malezya'da, özellikle kuzey eyaletlerde seyyar tezgahlarda, "mamak" adı verilen Hint-Malay karışımı restoranlarda ve birçok lokantada roti canai'nin tadına bakmak mümkündür.

4. Butter Garlic Naan: Butter Garlic Naan, Hint mutfağına özgü, yumuşak ve nefis bir ekmek türüdür. Genellikle tandoor fırınında pişirilen bu ekmeğin üzerine tereyağı ve sarımsak sürülerek lezzetlendirilir.

5. Pan de Bono: El pandebono, Kolombiya'nın tümünde hazırlanan ve Valle del Cauca bölgesine özgü bir hamur işidir. Kökeni, eski bir yol olan Cali'den Buenaventura'ya giden yolun Valle del Cauca bölgesindedir. Adına rağmen gerçekte bir ekmek değildir. Yuvarlak veya halka şeklinde bulunur, geleneksel olanı ise kısa bir şerit şeklindedir. Hazırlanışında buğday unu değil, mısır nişastası, fermante edilmiş yuva nişastası, peynir ve yumurta kullanılır. Hamur yoğurulduktan sonra genellikle düzleştirilen küçük parçalar halinde şekillendirilir ve ardından fırınlanır. Kahvaltılar, öğleden sonra atıştırmalıklar veya günün herhangi bir zamanında yanında servis edilir.

6. Qutab: Qutab ya da Türkçe okunuşuyla kutab, Azerbaycan mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri. Genellikle et, pırasa ya da balkabağıyla yapılan ve sacda pişirilen kutab kahvaltılarında ya da çay saatlerinde farklı bir hamur işi arayanların gözdelerinden olacak. Gözleme seviyorsanız kutabı da çok seveceğinizi söyleyebiliriz.  

7. Amritsari Kulcha: Amritsari Kulcha, haşlanmış ve ezilmiş patateslerle ve baharatlarla doldurulmuş, hem gevrek hem de yumuşak mayalı bir ekmektir. Bu ekmek Naan'a benzer. Bu, en iyi ve kolay dolgulu Kulcha tarifidir. Amritsari Kulcha, Chole veya Dal Makhani ile servis edildiğinde gerçek bir Pencap yemeğidir. Damak ve tabakta görsel bir zevktir. Ancak ailem bu dolgulu Kulcha'yı olduğu gibi yemeyi tercih ediyor.

8. Naan: Naan (Hintçe: नान), Hindistan mutfağına ait; çoğunlukla Batı Asya, Güney Asya, Endonezya, Myanmar ve Karayip mutfağında da bulunan mayalı yassı ekmek; tandır ve fırında pişirilen gözleme. Naan'ın en eski görünümü 1803 yılında William Tooke'nin yaptığı bir seyahat günlüğünde ortaya çıkmıştır. Farsça nān 'ekmek' kelimesi, Orta Farsça'da İran kökenli n'n 'ekmek, yiyecek' olarak tasdik edilmiştir.Naan eski İran'da sıcak çakıl taşları üzerinde pişirilmiş ekmekten türetilmiştir.

9. Piadina Romagnola: Piadina İtalyanca'da "piada" olarak da bilinir. İtalya'nın Emilia Romagna bölgesinde köken alan ve genellikle salam, prosciutto ve domatesle birlikte düz ekmek sandviçine sarılan bir tür düz ekmektir. Vejetaryenlerin favorisi olarak, tedavi edilmiş etler yerine peynirler ve roka tercih edilebilir. Düz bir piadina ayrıca Nutella veya reçellerle sürülebilir ve hızlı bir tatlıya dönüştürülebilir

10. Pão de Queijo: Brezilya'da adım başı rastlayabileceğiniz ve bizim ağız tadımıza son derece uygun bir ekmek; Pao de Queijo Peynirli ekmek ya da peynir ekmek Brezilya'da çok sevilen ve en fazla yenilen hamur ürünlerinden biri. Özellikle kahvaltılarda ve günün her saati atıştırmalık olarak yeniliyor. KAYNAK: HABER MERKEZİ