Hayat

TasteAtlas Dünyanın En İyi Kurabiyelerini Açıkladı: Türkiye'den 2 Lezzet Listede!

Dünya mutfağının en tatlı sürprizi olan kurabiyeler, bu kez uluslararası bir lezzet haritasında boy gösterdi. Ünlü lezzet rehberi TasteAtlas, dünyanın en iyi kurabiyelerini belirledi ve Türkiye'nin bu listedeki iddialı yerine dikkat çekti. İşte, Türkiye'den 2 muhteşem lezzetin yer aldığı o tatlı listeler ve merak edilen tüm detaylar!

Abone Ol

Petticoat Tails / İskoçya Petticoat Tails, tereyağlı kurabiye bisküvilerine özellikle düşkün olduğu söylenen İskoç Kraliçesi Mary'ninki de dahil olmak üzere, 16. yüzyıldan kalma özenle hazırlanmış Petticoat Tailsleri yaratmak için kullanılan kumaş parçalarına benzeyerek kendine özgü adını ve ayırt edici şeklini kazandı. Bununla birlikte, başka bir teori, adlarının küçük bisküviler için kullanılan eski Fransızca terim olan petits cotés'den türetilmiş olabileceğini iddia ediyor.

Vanillekipferl / Avusturya Yaygın olarak Avusturya, Macaristan ve Almanya'da bulunan vanillekipferl, un, şeker, tereyağı ve vanilyadan oluşan geleneksel, tatlı, hilal şeklindeki kurabiyelerdir. Kurabiyeler genellikle fındık, badem veya ceviz gibi yer fıstığı içerir.

Baci di dama / İtalya Leydi öpücüğü anlamına gelen Baci di dama, aralarına bir kat çikolata-fındık serpilmiş geleneksel fındık tereyağlı kurabiyelerdir. 19. yüzyılın ikinci yarısında Tortona, Piedmont'taki (fındıklarıyla ünlü) pastanelerde ortaya çıktılar.

Stroopwafel / Hollanda Bu Hollanda kurabiyeleri, iki ince gofret arasına sıkıştırılmış çok ince bir şurup, şeker, tereyağı ve tarçın tabakasından oluşur. Stroopwafels, 18. yüzyılın sonlarında Gouda şehrinde icat edildi.

Marranitos / Meksika Marranito veya puerquito, geleneksel bir Meksika pan dulce (tatlı ekmek) çeşididir. Bu pan dulce kurabiye benzeri küçük kekler genelde domuz şeklindedir ve zencefille tatlandırılır. Kurabiye, un, tarçın, zencefil, yenibahar, kabartma tozu, karbonat, tereyağı, tuz, şeker, pekmez, ayran ve yumurtanın karışımından yapılıyor.

Melomakarona / Yunanistan Her ne kadar antik Fenike kökenli oldukları düşünülse de melomakaronalar günümüzde tipik bir Yunan Noel ikramıdır. Bu irmik kurabiyeleri geleneksel olarak bal, portakal kabuğu rendesi, tarçın, zeytinyağı ve bazen konyak ile tatlandırılır.

Speculaas / Hollanda Speculaalar çoğunlukla Belçika ve Hollanda'da yapılan baharatlı kurabiyelerdir ancak aynı zamanda Almanya (Rhineland ve Westphalia), Lüksemburg ve Kuzey Fransa'da da popülerdirler. Yoğun tarçın, karanfil, hindistan cevizi ve zencefil kokusuna sahip kurabiyeler, geleneksel olarak 5 Aralık ve 6 Aralık tarihlerinde kutlanan Aziz Nicholas Günü arifesinde pişirilir.

Chocolate chip cookie / Amerika Genellikle bir bardak süt veya bir fincan sıcak çay veya kahvenin eşlik ettiği çikolatalı kurabiyeler, lezzet açısından tuzlu ve tatlı arasında iyi dengelenmiş, yumuşak çiğneme dokusuna sahip ve eriyen küçük çikolata parçalarıyla doldurulmuş, bir nesil Amerikalıyı eski çocukluk günlerine geri getiriyor.

Makroud El Louse/ Cezayir Badem, yumurta, şeker ve portakal suyu içeren makroud el louise Cezayir'e ait bir kurabiye çeşididir. Hafifçe kızarana kadar pişirilen bu kurabiyeler, tamamen kaplanmaları için pudra şekerine atılır.

Listede Türkiye'den de lezzetler var, 14'üncü sırada İzmir bombası bulunmaktadır.

47'nci sırada ise Acıbadem kurabiyesi yer aldı.