Futbol’da transfer piyasası nereye gidiyor? 

Abone Ol

2023 itibari ile Avrupa transfer piyasası yeni bir döneme girdi. Artık kulüpler iki- üç maç iyi performans gösteren oyuncuya 70 milyon euro’dan başlayıp 100 milyon euro’ya kadar fiyat etiketi koyuyor, orta sıra bir takım, oyuncusuna gelen ilgiyi gördükten sonra hemen 100 milyon euro fiyat biçiyor. Daha bunun gibi birçok örnek var, ama benim en yakın vakitte dikkatimi çeken bunlar oldu. Buna ek olarak, Avrupa’daki her kulüp artık rahatça neredeyse her oyuncu için kasasından 80,90 hatta 100 milyon euro’ları çıkarabileceğini de kanıtladı.

Evet, eskiden de transferler için böyle yüksek meblağlar kulüplerin kasasından çıkıyordu. Mesela 2018'de Ousmane Dembélé'nin 135 milyon euro karşılığında Barcelona'ya transfer olması bu duruma örnek verilebilir. Ancak son dönemde bu paralar artık kolayca verilebilir gibi gösteriliyor. Bence, Coutinho'nun Liverpool'dan 135 milyon Euro karşılığında Barcelona'ya transferiyle birlikte yüksek bonservis bedelleri futbol piyasasında normalleşmeye başladı. Ardından onu takip eden diğer bir transfer, Atletico Madrid'in 120 milyon euro gibi rekor bir bedelle Griezmann'ı Barcelona'ya satması ve elde ettiği gelirle Benfica'dan Joao Felix'i  127 milyon euro'ya transfer etmesi oldu.

Ayrıca bu yaz da Arsenal, Declan Rice'ı 105 milyon euro'ya transfer ederek tarihteki en pahalı İngiliz oyuncu olmasını sağladı. Durum böyle olunca transfer piyasasında Avrupa kulüplerinin bu paraları verebileceği artık resmen onaylandı. Peki, her oyuncu bu verilen yüksek miktarların hakkını verebiliyor mu? Ne yazık ki veremiyor. Sakatlık durumu, taraftar baskısı, sosyal yaşantısı hatta sahadaki taktik, takımın oynayış stili bile oyuncudan tam verim alınmasına engel olan faktörlerin başından geliyor.

Yine Dembele'den örnek vererek ilerleyeceğim. Barcelona, pas oyunu oynayan bir takım ve bu takıma sadece dribbling ve hız özelliği olan bir oyuncunun eklenmesi, ondan alınacak verimi de kısıtlar. Bu oynayış tarzına sahip oyuncular genellikle kapanan ve kontratak oynayan takımlarda daha etkili olurlar. Ancak Barcelona, tam tersini yaparak takımın yapısına uymayan bir oyuncuyu transfer ederek büyük bir kumar oynadı ve maalesef, Barcelona bu kumarda kaybeden taraf oldu. Kulüpler tarafından bakmak gerekirse, takımlar kadrolarına geleceğin yıldızı olabilecek oyuncuları eklemek istiyorlar, haklı olarak.

Ancak, bunların bu kadar yüksek bonservisler verilerek gerçekleşmesi bence büyük bir risk ve istisnai oyuncular haricinde, bu riskin alınması da oldukça mantıksız. Büyük miktarlarda paralar harcandıktan bir yada iki sene içerisinde başarı gelmediği takdirde takımların ekonomik çöküşü kaçınılmaz oluyor. Juventus’un Ronaldo’dan önceki ve sonraki hali en net örnek olabilir. Futbol, gün geçtikçe daha da parasallaşan bir spor haline dönüyor ve bu durum ilerleyen dönemde bu sporun sahip olduğu ruhun kaybolmasına da olanak sağlar.