Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, "Kış sezonunun başlaması ile birlikte mevsimsel grip vakalarında artış görüyoruz. Bu sene karışık bir etken ile karşı karşıyayız. Hem COVID-19 hem influenza hem de domuz gribi var. Ancak bunların yanı sıra çocuklardan geçen üst solunum yolu enfeksiyonları ile yine Çin'den bildirilen ve Avrupa'da da artmaya başlayan mikoplazma pnömonisi (bir çeşit zatürre) vakaları da görüyoruz" dedi.
Geçmiş yıllarda COVID-19'a karşı çok önlem alındığını ve bu nedenle diğer enfeksiyonlara karşı antikorların kaybolduğunu belirten Kömürcüoğlu, "Bu nedenle tüm toplum özellikle de erişkinler viral enfeksiyonlara karşı çok hassas ve antikor oluşmadığı için herkes enfeksiyonu geçirebiliyor" diye konuştu.
Yüzde 15 influenza, yüzde 15 COVID-19
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "İnfluenza dediğimiz grip eylül ayı ile başlar ve mart sonuna kadar devam eder. Yılda 2 defa ekim-kasım ayları ile şubat-mart arasında atak yapar. Domuz gribi dediğimiz virüs de bir influenza virüsü ancak alt tür olarak farklı. Vakaların yüzde 15'i influenza, yüzde 15'i COVID-19, kalanı ise diğer solunum yolu enfeksiyonları" dedi.
Grip daha ağır geçiyor
Ertuğrul, "Gribin geçtiğimiz yıllara göre ağır geçiyormuş gibi olmasının sebebi ise 2 yıl boyunca insanların eve kapanıp bu virüslerden uzak durması. Tekrar toplumda kaynaşma başladığı için hastaların sayısı arttı. Özellikle 65 yaş üstü ve ek hastalığı olanlarda influenza ve COVID-19 sonrası zatürre görülme riski artıyor" diye konuştu.
Ateş ve öksürük uzun sürüyor
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, "Bu dönemde genel olarak üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış söz konusu ama bu beklenen bir artış. Özellikle influenza yani grip, COVID-19 ve diğer virüsleri birlikte görüyoruz. Bu 3 tabloya baktığımızda influenza diğerlerine göre daha yüksek ateşle seyrediyor ve öksürük daha uzun sürüyor, şiddetli vücut ağrıları oluyor. Ancak sağlıklı erişkinlerde daha rahat atlatılabiliyor. İnfluenzanın diğer bir farkı erken başlandığı takdirde etkili ilaç tedavisi var. Bir diğeri COVID-19 ancak o şu anda pandeminin başı gibi ağır seyretmiyor ve zatürreye çok fazla neden olmuyor" dedi.
Uyarıları dikkate alın
Uzmanlar, şu uyarılarda bulundu:
- Grip aşısı olun.
- Ellerinizi sık sık yıkayın.
- Maske takın.
- Hasta kişilerle yakın temastan kaçının.
- Sıcak sıvılar için.
- Bol bol dinlenin.
Hastalık belirtileri varsa mutlaka bir hekime başvurun.