Genel kültür, sadece tarih ve bilimle sınırlı olmayan, bireyin çeşitli konularda sahip olduğu bilgi ve anlayışı ifade eder. Geçmişten günümüze kadar birçok kültüre ve hayvana dair ilginç bilgilerle dolu geniş bir alanı kapsar. Göbek deliklerinin neden farklı olduğundan kraliçenin iç çamaşırının nasıl çalındığına kadar, sizi şaşırtabilecek 4 genel kültür bilgisini keşfetmeye ne dersiniz?
- Ölü Firavun Pasaport Sahibi Oldu: II. Ramesses'in Pasaportu Gerçek mi?
1974 yılında, firavun II. Ramesses'in mumyasına, Paris'e uçabilmesi için geçerli bir Mısır pasaportu (ölümünden neredeyse 3 bin yıl sonra) verildi. Fransız yasalarına göre ülkeye canlı veya ölü olarak giren her bireyin pasaport taşıma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle Mısır hükümeti, firavuna bir pasaport çıkardı ve onu "kral (merhum)" olarak etiketledi. Ancak, görseldeki pasaport gerçek değildir, sadece temsilidir.
- Anahtarı Aldınız Ama Ne İçin? Kapı Eşiği Etkisi ve Unutkanlık
Anahtarlarınızı almaya üst kata çıktınız, ancak yatak odasına vardığınızda aslında aradığınız şeyin ne olduğunu unuttunuz mu? Bu durum, psikolog Tom Stafford'a göre "kapı etkisi" adını taşıyor. Yani, bir odaya girdiğimizde beynimiz, o andaki düşünceleri arşivleyerek bir sonraki odaya geçiş için yeni izlenimlere ve görevlere yer açar.
- Wasabi Kokusu Artık Yangın Alarmı Olarak Kullanılıyor!
Bir Japon şirketi, yangın alarmında kullanılmak üzere ses yerine wasabi kokusunu temel alan bir sensör geliştirdi. Bu sensör, sağırlar için özel olarak tasarlanmış bir duman alarmıdır ve wasabi kokusunu yayarak insanların dikkatini çeker. Duyma yetisi olmayan bireylerle yapılan testlerde, wasabi kokusunun burunlarına ulaşmasının ardından neredeyse tüm katılımcıların 2 dakika içinde uyanık hale geldiği gözlemlendi. Ayrıca, duman algılandığında alarm üzerindeki kırmızı ışık da yanıp sönerek görsel uyarı sağlıyor.
- Kuzgunların Paylaşımcı Davranışı Bilim İnsanlarını Şaşırtıyor
Kuzgunlar genellikle bir arada hareket eder ve elde ettikleri yiyecekleri paylaşarak gruplarındaki her bireyin beslenmesine olanak tanır. Kuzgunlar, bir leşin bulunduğunu fark ettiklerinde, kış aylarında dahi bu haberi koruma içgüdüsü yerine, gruplarına haber vererek yiyeceği paylaşırlar.