Yerel

Gelecek nesillere kültürel miras: Kültür rotası Efeler Yolu

Sürdürülebilir kalkınmaya, tarım dışı ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine destek olma hedefiyle Bornova Nif Dağı'ndan başlayan Ödemiş Bozdağı dolaşıp Selçuk Meryem Ana'da son bulan kültür rotası Efeler Yolu’nun açılışı yapıldı 

Abone Ol

Türkiye Dağcılık Federasyonu ile federasyona bağlı kulüplerin desteğiyle adım adım oluşturulan 500 kilometrelik çok etaplı  yürüyüş yolu olan, köyleri ve kırsal alanları bağlayan, Nazarköy, Yukarı Kızılca, Lübbey, Birgi, Bozdağ, Şirince gibi birçok köyü birbirine bağlıyor. 

'Gelecek nesillerin hatırlayacağı başlangıç' 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Küçük Menderes havzasında sürdürülebilir kalkınma, tarım dışı ekonomik faliyetleri çeşitlendirme ve yerel halkın gelir düzeyinin iyileşmesini hedefleyen kültür rotası Efeler Yolu'nun açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Başkan Soyer, “Efeler Yolu deryayı fark etmemize imkan veren bir yolculuk. Gelecek nesillerin bugünü hatırlayacakları bir başlangıç. Efeler diyarı bu topraklarda, Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken Anadolu kurtuluş mücadelesinin öncüleri, efelerin izinden gitmeye devam ediyoruz” dedi.

Heyecan verici bir proje

Kırsal kalkınmanın kültürel mirasın korunmasıyla mümkün olabileceğini hatırlatan Başkan Soyer, doğaya ve kültüre sahip çıkmadan çocukların yaşam haklarına sahip çıkmanın mümkün olmadığını söyledi. Projeye ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Bugün Ödemiş’te, aslında Küçük Menderes Havzası’nın tamamını ilgilendiren heyecan verici bir projenin açılışı gerçekleştiriyoruz. Hani derler ya derya içinde olup deryayı bilmeyen yaşayan balık misali insanlar. Efeler Yolu o deryayı fark etmemize imkan veren bir yolculuk. Gelecek nesillerin bugünü hatırlayacakları başlangıç. Efeler diyarı bu topraklarda, Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken Anadolu kurtuluş mücadelesinin öncüleri, efelerin izinden gitmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

İstihdama katkı 

Efeler Yoluna ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, 28 köyü birbirine bağlayan 500 kilometrelik rotanın kadınlar, köylüler ve gençlerin istihdamına katkı sağlayacağını belirtti. Tasarlanan köy kapılarıla, rota üzerindeki her köyün ziyaret noktası haline geleceğini ifade ederek, “Üreticilerimize verdiğimiz ahşap tezgahlar sayesinde yerel ürünler yürüyüşçülerle buluşacak. Uluslararası kültür rotalarına birebir uyumlu işaretleme sistemiyle, metre metre yürünerek açılan bu yol, ilerleyen süreçte aynı zamanda mobil aplikasyonlar üzerinden izlenebilecek. Rotayı kullanacak gezginlerin konaklamasına dönük köylerimizde ev pansiyonculuğu eğitimleri gerçekleştirerek Efeler Yolu’nu daha da geliştireceğiz. Kısacası elimizde dört başı mamur bir kırsal kalkınma projesi var. Bu projemizle kırsal turizmi güçlendirerek bölgedeki ekonomiyi çeşitlendiriyoruz. Kent merkezinde ve kıyılarda oluşan turizm hareketliliğini 30 ilçeye yayma hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. İnanıyorum ki, İzmir’in Efeler Yolu, her geçen yıl artan sayıda yerli ve yabancı turistle buluşacak ve Ege Bölgesi’nden başlayarak tüm Türkiye’deki kentlere örnek olacak” dedi. 

Yoğun katılım 

Yoğun ilgi gösterilen açılışa; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ile eşi Selma Eriş, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar ile eşi Filiz Yılmazlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Özkaya, 200'ü aşkın dağcı, akademisyenler, muhtarlar, kooperatif ortakları ve yurttaşlar katıldı.