Artan enflasyon ve hayat pahalılığı tepeden tırnağa tüm sektörleri olumsuz etkilerden yazın gelmesiyle kuaförler ve güzellik merkezleri de bundan nasibini aldı. Makyaj ve saç tasarımının da dahil olduğu ‘gelin başı’ fiyatları ortalama 7 bin 500 TL ile 10 bin TL arasında değişirken mekana ve kullanılan malzemelerin kalitesine göre fiyat 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Artan fiyatlar gelin ve damatların tıraş, saç tasarımı ve tıraşı maliyetlerini artırınca gelinler ya merdiven altı tabir edilen evlere giderek hizmet veren seyyar kuaförleri çağırıyor ya da başkasının düğününe katılacakmış gibi saçını yaptırıp evde gelin duvağını kendisi takıyor.   

Osman Çapa

Evlere seyyar kuaför

Düğün sezonunun haziran ayı itibariyle açıldığını fakat henüz bunun rakamlara yansımadığını söyleyen İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Osman Çapa, “Ekonomik sıkıntı nedeniyle evlenenler azaldı. Bugün bir ev kurmanın maliyeti bir milyon lirayı aşınca çiftler de evlenmeyi düşünmüyor” dedi. Bu maliyetler karşında evlenecek çiftlerin her türlü masraftan kaçındıklarını aktaran Çapa, “Şimdi bir de seyyar kuaförler çıkmış evlere gidip gelin saçı yapmaya başlamışlar. Bu son zamanlarda daha da arttı. Vatandaşlarımız merdiven altı tabir edilen kayıtsız çalışıp vergi vermeyen bu kişilerle çalışmasın. Sonuçta bu kişiler ne vergi veriyor ne de fatura kesiyorlar. Ayrıca hiçbir odaya kayıtlı değiller. Saçınıza vereceği zarar nedeniyle şikayet edebilecek yer bulamazsınız” ifadelerini kullandı. 

Sırdaşa ‘sır’ vermiyor

Bazı gelinlerin de yıllardır gidip tüm sırlarını paylaştığı kuaförlere düğününün olacağını söylemeden saçını yaptırdığını sözlerine ekleyen Çapa, “Gelin başı daha yüksek maliyetleri olur diye ‘akşama arkadaşımın nişanına gideceğim, nikah şahidi olacağım’ gibi bahanelerle saçını ve makyajını yaptırıyorlar. Daha sonra evine gidip duvağını kendisi takıyor. Maalesef tüm bunlar ekonomik sıkıntıların getirdiği şeyler” şeklinde konuştu. Önceki yıllarda gelinin yanı sıra gelinin annesi, kız kardeşi de saçlarını yaptırıyor, parasını da damat ödüyordu. Ama son zamanlarda bunu yaşamıyoruz. Genelde gelin veya en fazla gelinin annesinin saçları yaptırılıyor. Ablası, görümcesi gibi diğer akrabalar artık saç yapımı için davet edilmiyor” dedi. Ailelerin de çocuklarının maddi durumunu göz önünde tutarak masraf olmaktan çekindiğini açıklayan Osman Çapa, “Damada artık çok yük olmamaya çalışıyorlar. Eskiden durum böyle değildi; kuaföre en az 4-5 kişiyi girerdi. Hatta 10 kişinin geldiğine bile şahit olmuştum. Ama artık bunlar bitti” diye konuştu. 

Sabit Akkaya

Sorun maliyetler

Kuaförler Derneği Başkanı Sabit Akkaya da yüksek ücretlerin nedeninin artan kira gelirleri ve maliyetlerden kaynaklandığını söyledi. Standart bir hizmet sunan marka ile lüks deneyim sunan markalar arasında geniş bir yelpazede hizmet verildiğini açıklayan Akkaya, “Burada istisnalar hariç kalite arttıkça fiyat da yükseliyor. Fiyat farkının sebeplerinden biri de salon içinde kullanılan ürünlerin kalitesi ve içeriği. Fiyatların, haftadan haftaya zamlandığı bir dönemdeyiz maalesef. Özellikle büyükşehirlerde satın alma gücü lokasyona göre farklılık gösteriyor. Yüksek kira bedeli nedeniyle maalesef fiyatlar artış gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Murat Ervin