"Gelinim Mutfakta" programı, Türk mutfağının zenginliklerini ekranlara taşımaya devam ediyor. Bu kez, Karadeniz'in ünlü lezzetlerinden Akçaabat Köfte ve ona eşlik eden Mısır Ekmeği tarifleri ile izleyicilerini mest etti. Peki, Akçaabat Köfte ve Mısır Ekmeği nasıl yapılır? İşte detaylar...

Gelinim Mutfakta Akçaabat Köfte Mısır Ekmeği Tarifi

Akçaabat köftesi ve mısır ekmeği, Karadeniz mutfağının en sevilen ikililerinden biridir. Bu tarifte, iki lezzeti de tek bir sofrada sunmanın keyfini çıkaracaksınız. Yumuşacık köfteler ve mis kokulu mısır ekmeği ile aileniz ve misafirlerinize unutulmaz bir ziyafet hazırlayabilirsiniz.

Bu tarifte, Akçaabat köftesinin klasik lezzetini, mısır ekmeğinin pratikliği ile buluşturuyoruz. Kıyma, soğan, baharat ve galeta unu ile hazırlanan köfte harcı, yumuşak dokusu ve lezzeti ile damaklarda iz bırakıyor. Mısır unu, yoğurt ve su ile hazırlanan mısır ekmeği ise hem doyurucu hem de köfteler için mükemmel bir eşlikçi oluyor. Bu tarifte, püf noktalarına da değinerek, her lokmada Karadeniz'in lezzetini hissedeceğiniz bir ziyafet hazırlamanız için rehberlik ediyoruz.

Malzemeler

Köfte için

  • 500 gr dana kıyma
  • 100 gr yağlı kuzu boşluk eti
  • 3-4 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı galeta unu (ya da ekmek kırıntısı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1/4 çay kaşığı pul biber
  • 1/4 su bardağı soğuk su

Mısır ekmeği için

  • 2 su bardağı mısır unu
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu

Köfte için: Bir kapta kıyma, kuzu eti, rendelenmiş sarımsak, galeta unu, tuz, karabiber, kimyon ve pul biberi karıştırın. Soğuk suyu ekleyip yoğurun. Köfte harcı homojen ve yumuşak bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam edin. Harcı 10 eşit bezeye ayırın ve yuvarlayın. Köfteleri avuçlarınızın arasında bastırarak şekillendirin.

Mısır ekmeği için: Bir kapta mısır unu, yoğurt, ılık su, tuz, şeker ve kabartma tozunu çırpın. Pürüzsüz ve kıvamlı bir hamur elde edene kadar karıştırın. Yağlanmış bir kek kalıbına hamuru dökün. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Mısır ekmeği piştikten sonra fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.

Sunum: Tavada kızdırdığınız köfteleri servis tabağına alın. Dilimlenmiş mısır ekmeğinin yanında sıcak olarak servis edin.

Püf Noktaları: Köfte harcını yoğururken çok fazla yoğurmayın, aksi takdirde köfteler sertleşebilir. Mısır ekmeği hamurunu çok fazla çırpmamaya özen gösterin, aksi takdirde ekmek kabarmaz. Köfteleri kızartırken yağ çok fazla ısınmasın, aksi takdirde köfteler yanabilir. Mısır ekmeğini servis etmeden önce dilimlemek için ekmek bıçağı kullanın. Afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi