Yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde dolandırıcılar, öğrencileri burs yardımı bahanesiyle tuzağa düşürmek için SMS ve e-posta yoluyla mesajlar gönderiyor. Uzmanlar, bu tür yardımlar adı altında gönderilen linklere tıklanmasının ve istenen bilgilerin paylaşılmasının ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Dolandırıcılar, öğrencilere "Geri ödemesiz burs başvurunuz onaylanmıştır. Linke tıklayın, bilgilerinizi girerek burs başvurunuzu tamamlayın" şeklinde mesajlar göndererek, burs vaadiyle öğrencileri kandırmayı hedefliyor. Bu yöntemle dolandırıcılar, öğrencilerin kişisel bilgilerine ve dijital cüzdanlarına erişim sağlayarak, onları mağdur ediyor.
"Tamamen Öğrenciler Üzerine Atılı Bir Suç İşlemiş Oluyorlar"
Adli Bilişim Uzmanı Avukat Emre Akman, dolandırıcıların bu yöntemini detaylarıyla açıkladı: "Dolandırıcılar öğrencilere burs verme vaadiyle SMS veya mail üzerinden bazı linkler gönderiyor. Öğrenciler burs vaadiyle kandırıldıkları için bu linke tıklayıp hevesle giriyor. Karşılarına çıkan ekranda kimlik bilgileri isteniyor. Bu bilgilerin girilmesinin ardından dolandırıcılar, öğrenciler adına dijital cüzdan hesapları açıyor. Öğrencilerden bu dijital cüzdan hesap bilgilerini de alarak, yasa dışı bahis ve kara para aklama gibi suçları bu hesaplar üzerinden işleyerek, tamamen öğrenciler üzerine bir suç yüklemiş oluyorlar."
"Hiçbir Dernek veya Vakıf SMS ile Kimlik Bilgilerinizi İstemez"
Dolandırıcıların tuzağına düşmemek için uyarılarda bulunan Akman, "SMS veya mail yoluyla gelen burs tekliflerine ve linklere tıklamamak gerekiyor. Herhangi bir burs alınacaksa bu, resmi bir prosedürle yapılır. Hiçbir dernek ya da vakıf, SMS veya mail üzerinden kimlik bilgilerinizi istemez. Burslar, vakıf ya da derneklerin resmi formları üzerinden değerlendirilir ve öğrencilere bu şekilde verilir" diye konuştu.
"Uyarı Mesajlarına Rağmen Dolandırıcılar Boşluk Buluyor"
Vatandaşlar ise dolandırıcılık olaylarına karşı alınan önlemlerin daha sıkı olması gerektiğini düşünüyor. Celal Kıvanç isimli vatandaş, "Bu dolandırıcılık olayları büyük bir sorun. Sadece öğrenciler değil, yaşlılar, gençler, hatta profesörler bile dolandırılabiliyor. Dolandırıcılar bir boşluk bulup telefonlara gelen uyarı mesajlarına rağmen insanları kandırabiliyor. Devletimizin bu konuda daha fazla önlem alması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Dolandırıcılara karşı dikkatli olunması ve şüpheli görünen her türlü mesajın göz ardı edilmesi gerektiği vurgulanıyor.