Ekonomi

GES projelerindeki enerji kayıpları Robsys ile sıfıra iniyor

Güneş enerji santralleri için temizlik robotu üreten Robsys'nin CEO'su Turgut Çağatay, “Amacımız enerji tasarrufu sağlamak, temizlik maliyetlerini düşürmek ve iş güvenliğini artırmaktır. GES projelerindeki enerji kayıplarını sıfıra indirmek istiyoruz” dedi

Abone Ol

Güneş enerji santralleri için temizlik robotu üreten Robsys, çok sayıda ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Robsys Robotic Systems CEO'su Turgut Çağatay ile Türkiye genelinde ve Ege Bölgesi'nde güneş enerjisi santrallerine yapılan yatırımları konuştuk. Çağatay, ülkemizde sektör lideri bir firma olarak enerji tasarrufu sağlamak, temizlik maliyetlerini düşürmek ve iş güvenliğini artırmak hedefiyle çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz?
GES santrallerinde enerji verimliğini artırmak, sürdürülebilirliği sağlamak için profesyonel çözümler üreten Türkiye’de sektörünün lideri, Avrupa’da ise en hızlı büyüyen üretici firmayız. Amacımız, enerji tasarrufu sağlamak, temizlik maliyetlerini düşürmek ve iş güvenliğini artırmaktır. Tüm bunların doğrultusunda hedefimiz, ürettiğimiz temizlik robotlarının teknolojisini sürekli geliştirmek ve tüm dünyada GES projelerindeki enerji kayıplarını sıfıra indirmektir.

Tüm dünyada ve Türkiye’de güneş enerjisi santrallerine yapılan yatırımlar artıyor. Güneş paneli temizliği nasıl yapılıyor ve hangi noktalara dikkat edilmesi gerekiyor? 
Bilindiği gibi Güneş Enerjisi Santralleri dünyada giderek büyüyen bir sektör... Bu durumda GES’lere hizmet eden sektörler de beraberinde büyüyüp gelişiyor. Buradan hareketle dünyada hemen her alanda artan robotik çözümler, GES hijyeninin sağlanmasında da kendini gösterdi. Bu tarz enerji santrallerinin doğru yöntem ve uygulamalarla temizlenmesi enerji kayıplarının önüne geçilmesi adına hayati bir değer taşıyor. Bizim sektörümüzde geliştirilen robotik çözümler de bu anlamda gerek sürdürülebilir dünyaya gerek Türkiye ekonomisine ciddi bir katma değer sağlıyor. 
Panel temizliğinin önemine daha ayrıntılı değinecek olursak bazı sektör profesyonelleri de dahil olmak üzere çoğu kişinin hala yeterince bilgi sahibi olmadığını ya da bu konuyu önemsemediğini görüyoruz. Oysa panel temizliği yapılmadığında ciddi maddi kayıplara, yatırımın geri dönüş süresinin çok uzamasına, panellerin oksitlenerek garanti dışı kalmasına neden oluyor. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için, öncelikle panellerin belli periyotlarda düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Bundan sonraki aşamada ise ne ile nasıl temizlenmesi gerektiği de temizliğin yapılması kadar önemli. Çünkü doğru ekipmanlar kullanılmaması ağırlık optimizasyonu olmayan ürünler ve yeterince uzmanlığa sahip olmayanlar tarafından yapılan temizlik işleri de panellere ciddi zarar verebilmektedir. Özellikle panel üreticilerinin önerdiği sertifikasyonu tam olan robotların kullanılması çok önemli, bunlara dikkat etmek gerekiyor.

Ege Bölgesi'nin güneş enerjisindeki payı hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Ege Bölgesi yıllık toplam güneşlenme süresine (saat/yıl) baktığımızda 2738 saat ile ülkemizde bölgeler arasında 3. sırada, yıllık ortalama güneş ışınım şiddetine baktığımızda ise 1304 (kWh/metrekare) ile 4. sırada yer almaktadır. Bölgemizde İzmir 338 MW ile 1.sırada yer alırken, Afyon 264 MW, Manisa 260 MW ile İzmir’i takip etmektedir. Yapılan araştırmalarda özellikle çatı üstü GES kurulumlarında 120 GW’lık kapasite oluşturabileceği hesaplanmaktadır. Şehir bazında yapılan araştırmalarda ise İzmir 9.3 GW, Manisa 3.1 GW, Afyon 2.8 GW ile üst sıralarda yer almaktadır. Bu durum bize göstermektedir ki ülkemizde ve bölgemiz özelinde daha gidecek çok yolumuz ve potansiyelimiz var. Kısa vadeli hedeflere bakıldığında da 2024-2028 aralığında her yıl 3.4 GW yeni kurulum hedefi demektir.

GES Temizlik Robotları ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Ürünlerinizi diğerlerinden ayıran özellikler nelerdir?

GES robotlarımızda çatı projelerine yönelik yarı otonom ve tam otonom olmak üzere RTM PRO, RTM MİNİ ve YTM GREEN serilerimiz ile sadece arazi projelerine yönelik olarak da yarı otonom YTM serimiz olmak üzere 4 farklı modelimiz bulunmaktadır.

RTM PRO serisi tam otonom, iki fırçalı, paletli ve günde 2 MW’a kadar temizlik kapasitesi olan ileri teknoloji bir robottur. Kullanımı son derece kolaydır. Kendi segmentinde dünyanın en hafif robotudur. RTM MİNİ serisi robotumuz ise 1 MW’a kadar olan projelerde tercih edilmektedir.

YTM GREEN serisi yarı otonom, iki fırçalı, yüksek kapasiteli ve kullanımı kolaydır. Robotumuz panel çerçevesinde yürüdüğünden yine aynı şekilde panele hiçbir şekilde zarar vermez.

YTM serisi ise büyük arazi projelerine yönelik ürettiğimiz robotlardır. Bu robotların da yine kapasitesi yüksek ve kullanımı kolaydır. Aynı zamanda 45 derecelik açılara kadar kullanılabilen robotlardır. YTM serilerimiz daha çok projeye özel üretilmektedirler.

Robotlarımızı, proje özelliklerine göre farklı ebatlarda da üretimini yapmaktayız.

Ürünlerinizin GES santrallerine katkıları nelerdir? Enerji kayıplarının ne kadar önüne geçiyor?
GES yatırımcısı doğal olarak yaptığı yatırımın karşılığını en kısa sürede almak ister. Ancak bu yatırımlar kendini ortalama 4-6 yılda amorti ederken temizlik yapılmadığında bu amorti süreci uzayabiliyor. Fakat en güzeli temizlik yapıldığında kazanılan enerji ile robotlarımız kendini 3-6 ayda amorti edebiliyor. Yani robot ek bir maliyet olmadan sadece kazandırdıkları ile kendi parasını çıkarmış oluyor. 
Özellikle panelde kuş pisliklerine veya tozlanmalara karşı önlem alınmazsa hotspot dediğimiz sıcak bölgeler oluşmaktadır. Paneller seri bağlı oldukları için aynı stringe bağlı bütün panellerin verimliliklerinin düşmesine sebep oluyor. Tüm bunlar panel verimliliğini düşüren etkenlerdir, panel temizliği ve doğru ekipman kullanımı bu nedenle çok önemlidir. Ayrıca İSG, panel güvenliği gibi konularda ise robotlarımız kullanıcılarına saymakla bitiremeyeceğimiz avantaj kazandırmaktadır.

Ege Bölgesi'ne nasıl hizmet vermektesiniz? Özellikle satış öncesi ve sonrası hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 
Robsys olarak en önemsediğimiz noktalardan biri de müşterilerimiz ile kurduğumuz uzun süreli ilişkilerdir. Bu çerçevede müşterilerimiz ile ilk temas kurduğumuz andan ürün satışına, akabinde gelen satış sonrası hizmetlerimiz ile her zaman yanlarında olduğumuzu hissettirmek ticari faaliyetlerimizin en tepesinde yer almaktadır. Ege Bölgesi'nde yerleşik bölge müdürümüz, mevcut ve potansiyel müşterilerimiz ile sürekli irtibat halinde olmakta ve bölgemizden sorumlu teknik ekibimiz müşterilerimizin ihtiyaç duyması halinde 1 iş günü gibi kısa bir sürede yanlarında olabilmektedir.

Başta Ege Bölgesi olmak üzere referanslarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? 
Ege Bölgesi'nde farklı birçok sektörden, öncü firmalar referanslarımız arasındadır. Bunlardan bahsetmek gerekirse panel üretim sektöründe önemli bir yere sahip olan  Manisa’da üretimine devam eden HSA Enerji, İzmir’in önemli EPC firmalarından Gerilim Enerji ve Barteş Enerji, İzmir’de sanayi üretiminde önemli yere sahip olan Baylan Su Sayaçları, maden sektöründe yer alan CVK Mermer, Uşak’ta iplik sektörünün eski ve büyük üreticilerinden Kempaş İplik, Denizli tekstil sektörünün önde gelen firmalarından Gökhan Tekstil, ve yine EPC alanında son dönemde Niğde’ye yapmış olduğu 100 MW’lık yatırımla öne çıkan Ecogreen gibi referanslarımız ve yeni katılacak önemli sanayi kuruluşlarımız mevcuttur.
  
Önümüzdeki yıl Ege Bölgesi’nde sektör bazında genel öngörülerinizi de almak isteriz. Ve son olarak neler söylersiniz?
Öncelikle milli servetimiz olan bu yatırımların hem ülkemizde hem de bölgemizde artmasını temenni ederiz. Bu yatırımların artarken de buradan kaybedilecek 1 kW’lık enerjinin bile milli bir servet olduğunu unutmamamız gerektiğini, bu doğrultuda doğru ekipmanlar ile uzun yıllar bize ve ülkemize hizmet edecek bu teknolojik ürünlerin layığıyla korunması ve bakılması en büyük temennimiz. Ege Bölgesi özelinde de kurulumların yeni teşvikler ile birlikte katlanarak artacağı bir yıl öngörmekteyiz.

Gerek ülkemiz gerekse dünya için zor bir yılı geride bırakıyoruz. Acı veya tatlı birçok anıyı tecrübe hanemize yazdık. Aldığımız dersler, kazançlarımız, kayıplarımız… 2024 yılı sektörümüz, ülkemiz ve tüm dünya için umut dolu bir yıl olsun. Birliğin, birlikteliğin gücünü unutmadan başarıların paylaşıldığı sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yıl dilerim.