İslam dini, sağlık sorunları yaşayan veya hastalıkla mücadele eden bireylere oruç tutmayı kolaylaştıran esneklikler sunar. Bu esneklikler, kişinin sağlık durumuna göre orucu ertelemesine veya fidye ödemesine imkan tanır. Hastalık durumunda oruç tutmanın dinen uygun olup olmadığına dair detaylar ise İslam alimlerinin fetvalarında belirtilmiştir. Peki, Grip olunca oruç tutulur mu? Hastayken oruç tutulur mu? İşte soruların yanıtları haberimizde yer alıyor.
Grip olunca oruç tutulur mu?
Ramazan ayında oruç tutmayı zorlaştıran ya da hastalığının artmasından endişe eden kişilere ruhsat tanınmaktadır. Peki, hangi durumlarda oruç tutmak zorlaşır veya haram mıdır? Grip gibi geçici hastalıklarda oruç tutma kararı, hastanın kendisine ve tedavi sürecinden sorumlu doktora aittir. Eğer hasta kendini oruç tutacak kadar iyi hissediyorsa, orucunu tutabilir. Ancak, iftar ve sahur arası beslenmeye dikkat etmeli ve ilaç saatlerini bu vakitlere göre ayarlamalıdır. Çok yaşlanıp, ölene kadar Ramazan orucunu ya da kaza oruçlarını tutamayacak ihtiyar ve iyi olmasından ümit kesilen hasta oruç tutmaz. Eğer hasta fakir değilse, tutamadığı gün kadar fidye verir.
Oruç Tutamayan Yaşlı ve İhtiyarlar
Yaşlı olup oruç tutamayan ve iyi olmasından ümit kesilen hasta, fakir değilse her günün orucu için fidye verir. Fakir ise fidye vermez, dua eder. Fidye olarak, her gün için bir fitre miktarı un verilir. Bir aylık oruç için 53 kg un vermek kâfidir. Yahut bunun kıymeti kadar altın, tutulamayan bir aylık orucun fidyesi olarak, bir veya birkaç fakire, Ramazanın başında veya sonunda verilebilir. Hastalık veya yaşlılık gibi bir özürden dolayı Ramazan orucunu tutamayan zengin, bu durumu ölünceye kadar devam ettirse, fakirlere yemek verilmesini vasiyet eder. Velisi ise, onun tutamadığı her oruç için, fakire fidye verir.