Güncel

Gündüzleri uzamaya veya kısalmaya başladığı zamana ne denir? Gündüz süresi ne zaman uzamaya başlar?

Güneşin dansıyla dünyanın yarımküreleri, gizemli bir değişim sürecine giriyor. İlkbaharda uyanan doğa, yazın kapılarını çalarken, ışık ve gölgenin muhteşem oyunu başlıyor. Peki, Gündüzleri uzamaya veya kısalmaya başladığı zamana ne denir, Gündüz süresi ne zaman uzamaya başlar, Hangi tarihten itibaren gece uzar, Yazın günler uzar mı kısalır mı? İşte tüm detaylar

Abone Ol

Gizemli bir dansın başlangıcı olan bu doğa olayı, gündüzlerin ustalıkla dengede tutulduğu anı gösterir. Gündüzlerin uzamaya veya kısalmaya başladığı bu zaman dilimi, doğanın özdeş değişimini işaret eder. Peki, Gündüzleri uzamaya veya kısalmaya başladığı zamana ne denir, Gündüz süresi ne zaman uzamaya başlar, Hangi tarihten itibaren gece uzar, Yazın günler uzar mı kısalır mı? İşte tüm detaylar...

Gündüzleri uzamaya veya kısalmaya başladığı zamana ne denir?

Gündönümü, yılda iki defa tekrarlanan ve Güneş'in yarımkürelerde en büyük açılarla yer değiştirdiği dönemlerdir. Bu anlar, bulunulan yarımküreye bağlı olarak gündüzlerin ya da gecelerin uzamaya veya kısalmaya başladığı tarihlerdir.

Kış gündönümü, genellikle 21 Aralık civarında gerçekleşir ve Güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla gelir. Kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya, güney yarımkürede ise kısalmaya başlar. Kuzey yarımkürede kışın başlangıcı olarak kabul edilirken, güney yarımkürede yazın başlangıcıdır. Bu dönemde kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanırken, güney yarımkürede en uzun gündüz gerçekleşir. Ayrıca, kuzey yarımkürede gölgelerin en uzun olduğu zaman dilimidir.

Yaz gündönümü ise genellikle 21 Haziran civarında meydana gelir ve Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla gelir. Bu dönemde kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, güney yarımkürede ise uzamaya başlar. Kuzey yarımkürede yazın başlangıcı olarak kabul edilirken, güney yarımkürede kışın başlangıcıdır. Bu dönemde güney yarımkürede en kısa gün yaşanırken, kuzey yarımkürede en kısa gece gerçekleşir. Aynı zamanda, kuzey yarımkürede gölgelerin en kısa olduğu zamandır.

Gündüz süresi ne zaman uzamaya başlar?

21 Aralık tarihi, Güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği ve gündüzlerin uzamaya başladığı önemli bir döneme işaret ediyor. Bu tarih, kuzey yarımkürede gündüz saatlerinin artışa geçtiği, yani günlerin kısalmaktan ziyade uzamaya başladığı bir zaman dilimi olarak dikkat çekiyor. Bu fenomen, kuzey yarımkürede kış mevsiminin başlangıcını simgelerken, güney yarımkürede ise yaz mevsiminin başlangıcını temsil eder.

Hangi tarihten itibaren gece uzar?

21 Haziran yaz gündönümünde, Güneş ışınları dünyanın ekseni nedeniyle kuzey yarım küredeki Yengeç Dönencesi'ne dik gelir. Bu durum, kuzey yarımkürede gündüzlerin artık kısalmaya başladığı ve gecelerin uzamaya başladığı bir zaman dilimini işaret eder. Bu fenomen, kuzey yarımkürede yaz mevsiminin sona erip kış mevsiminin başlangıcını temsil ederken, güney yarımkürede tam tersi olarak kış mevsiminin bitip yaz mevsiminin başlangıcını simgeler.

Yazın günler uzar mı kısalır mı?

Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik bir açıyla gelir. Bu durum, kuzey yarımkürede gündüzlerin kısalıp, güney yarımkürede ise uzamaya başladığı bir zaman dilimini işaret eder. Kuzey yarımkürede yazın başlangıcı, güney yarımkürede ise kış mevsiminin adeta habercisi olarak kabul edilir. Bu dönemde kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya başlar ve geceler uzar, güney yarımkürede ise tam tersi olur ve günler uzar, geceler ise kısalır.