Güney Kore'nin Gumi Şehir Konseyi'nde sivil memur olarak çalışan bir robotun "intihar ettiği" düşünülüyor. Robot, altı buçuk metrelik bir merdivenden kendini atarak hareketsiz halde bulundu. Günlük belge teslimatları ve şehir tanıtımıyla ilgili görevlerde yardımcı olan bu ilk tür robotun, iş stresi nedeniyle bu duruma düştüğü belirtiliyor.

Guney Korede Intihar Eden Robot Olayi Gercek Mi (1)

Dramatik Düşüş

Ağustos 2023'te resmi göreve atanan robot, bu kapasitede kullanılan ilk robotlardan biriydi. Kaliforniya merkezli robot garson girişimi Bear Robotics tarafından geliştirilen robot, sabah 9'dan akşam 6'ya kadar çalışıyor ve sivil hizmet memuru kartına sahipti. Bir yetkilinin AFP'ye yaptığı açıklamaya göre, robot "günlük belge teslimatları, şehir tanıtımı ve bilgi dağıtımı" konularında yardımcı oluyordu. Diğer robotların aksine, Gumi Şehir Konseyi robotu asansör çağırarak katlar arasında hareket edebiliyordu. Bir yetkili, "Resmen belediyenin bir parçasıydı, bizden biriydi. Dikkatle çalıştı" dedi.

Ancak Perşembe öğleden sonra, robot merdivenlerden dramatik bir düşüş yaşayarak erken ölümüne neden oldu. Olayın tanıkları, robotun olaydan önce bir noktada dönüp durduğunu söylediler. 'Robot Denetleyicisi' de konsey binasının birinci ve ikinci katları arasındaki merdiven boşluğunda parçalanmış halde bulundu.

Bu ani ölümden sonra, konsey topluluğu şokta ve şu anda ikinci bir robot edinmeyi planlamıyor. Yerel medyada çıkan haberlerde, robot intiharıyla ilgili olarak "Çalışkan sivil memur neden bunu yaptı?" sorusu soruldu.

'Depresif' Robot

Olayın ardından, Gumi Şehir Konseyi, sözde "depresif" robotun ölüm nedenini bulmak için bir soruşturma başlatacaklarını açıkladı. Bir yetkili AFP'ye verdiği demeçte, "Parçalar toplandı ve şirket tarafından analiz edilecek" dedi.

Güney Kore'de robot kullanımı yeni bir şey değil; aslında dünya çapında en yüksek robot yoğunluğuna sahip. Uluslararası Robotik Federasyonu'na göre, Güney Kore, her 10 çalışan için bir endüstriyel robot kullanıyor.

Guney Korede Intihar Eden Robot Olayi Gercek Mi (3)

Güney Kore'nin Kasvetli İş Ortamları

Güney Kore, ekonomisini geliştirip teknolojik ilerlemeler kaydederken, aynı zamanda büyüyen bir girişim kültürüne de sahip. Ancak bu ilerleme, bir bedelle geliyor: Güney Koreliler her zamankinden daha fazla çalışıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre, 2022'de Güney Koreliler yıllık ortalama 1,901 saat çalıştı—OECD ortalaması olan 1,752 saatten 149 saat daha fazla.

Geçen hafta, ülkenin en değerli şirketlerinden Samsung'da çalışanlar, daha iyi maaş ve çalışma koşulları talep ederek greve gitti. Çalışan sendikası, daha şeffaf bir bonus sistemi ve izinler talep ediyor ve şirketin kendilerini eşit bir ortak olarak görmesini istiyor.

Ülkede başarıya ulaşma dürtüsü, küçük yaşlardan itibaren aşılanıyor ve hem okullarda hem de işyerlerinde oldukça rekabetçi bir ortam yaratıyor. Çalışanlar, hedeflere ulaşma konusunda büyük bir baskı altında ve bu durum yüksek stres seviyeleri ve tükenmişliğe yol açıyor. Hatta Güney Kore, OECD ülkeleri arasında en yüksek intihar oranına sahip.

Geçen yıl Güney Kore hükümetinin yasal maksimum çalışma saatlerini haftada 68'den 52'ye indirmek ve iş-yaşam dengesini teşvik etmek gibi çabaları, bu sorunları hafifletmeyi amaçladı. Ancak, derinlemesine kökleşmiş kültürel ve toplumsal tutumlar, yüksek yaşam maliyeti ve kurumsal beklentiler bu reformları zorlaştırmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi