Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenleri, Doç. Dr. Onur Öztürk ve Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç liderliğinde yürütülen olağandışı bir araştırmada, Covid-19 geçirmeyen bireylerin bu durumuyla ilgili faktörleri inceledi. Samsun'un Bafra ilçesinde yaşayan 18 yaş ve üzerindeki toplam 2 bin 958 kişinin katıldığı bu araştırma, uluslararası bir dergide yayımlandı. Çalışma, Covid-19 geçirmemiş bireylerden oluşturulan bir çalışma grubu ve Covid-19 geçirip geçirmediği bilinmeyen bireylerden oluşturulan bir kontrol grubunu içeriyordu.

Elde edilen sonuçlara göre; ev hanımları, ortaokul ve daha düşük eğitim düzeyine sahip bireyler, kırsalda yaşayanlar, kombine aşı olanlar, kronik hastalığı olanlar, daha az öğün tüketenler, daha fazla porsiyon meyve tüketenler, N95 maskesi kullananlar, hayvan besleyenler ve Covid-19 haberlerini takip etmeyenlerin, Covid-19 geçirmeme ihtimalinin daha yüksek olduğu belirlendi. Bu dikkat çekici sonuçlar, makalenin detaylı bir şekilde tartışıldığını ve sosyodemografik faktörlerin Covid-19 geçirmeme üzerinde etkili olduğunun görüldüğünü ortaya koydu.

Covid-19

Ev hanımları, n95 maskesi kullananlar, hayvan besleyenler Covid-19'a yakalanma riskini azaltıyor

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları (GETAT) Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Onur Öztürk, yaptıkları Covid-19 üzerine çalışmayı şu şekilde açıkladı: "Covid-19 döneminde yoğun bir şekilde çalışma yürüttük, hem klinik hem de akademik anlamda büyük çaba sarf ettik. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan en sonuncusu önemli bir ilgi uyandırdı çünkü bu çalışma farklı bir perspektife odaklanmıştı. Genellikle literatürdeki çalışmalar, insanların neden Covid'e yakalandığı üzerine yoğunlaşıyordu. Biz ise bu konuya tersinden bakarak 'İnsanlar neden Covid olmadı?' sorusunu irdeledik. Bafra Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirdiğimiz bu çalışma kapsamında 1 ay içinde yaklaşık 3 bin hasta ile iletişime geçtik. Bu kişileri iki gruba ayırdık: Covid geçirmeyenlerden oluşan birinci grup ve Covid geçirip geçirmediği bilinmeyen kontrol grubu. Çalışmamız, toplumun genel ortalaması ile Covid geçirmeyenler arasında bir kıyaslama yapılması açısından olağanın dışında bir yaklaşım benimsemekteydi. Sonuçlar oldukça ilginçti ve elde ettiğimiz bulguları uluslararası bir dergide makale olarak yayınladık. Bu bulgulara göre ev hanımları, ortaokul ve daha düşük eğitim düzeyine sahip bireyler, kırsalda yaşayanlar, kombine aşı olanlar, kronik hastalığı bulunanlar, daha az öğün tüketenler, daha çok porsiyon meyve tüketenler, N95 maskesi kullananlar, hayvan besleyenler ve Covid-19 ile ilgili haberleri takip etmeyenlerin, Covid-19 geçirmeme olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi.”

Covid-19

Evcil hayvan besleyenler Covid-19'a yakalanma riskini azaltıyor

Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, "Pandemi sürecinde Covid-19 bulaşma etkilerini incelediğimiz birçok çalışma yaptık ve sonuçlarını değerlendirdik. Ancak bu sefer farklı bir perspektiften bakmak istedik ve 'Covid geçirmeyenler neden bu virüse yakalanmadı?' sorusuna odaklandık. Yürüttüğümüz bu araştırma, yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti ve Covid-19 geçirmeyenlerden oluşan bir çalışma grubu ile kontrol grubunu içeriyordu. Elde ettiğimiz bulgular gerçekten dikkat çekiciydi. Televizyon haberlerini fazla takip etmeyen, bir hobiye sahip olan, özellikle evcil hayvan besleyen, kronik hastalığı olan ve sağlığına dikkat eden, aşırı öğün tüketmeyen ve öğünler arasında meyve tüketen bireylerin Covid-19'a yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu gördük. Çalışmamızda evcil hayvan besleyen bireylerin yaşama daha olumlu baktığı, moral ve motivasyonlarının daha yüksek olduğunu fark ettik. Evcil hayvanlarla ilgilenmenin, enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklara karşı sağlıklı bir yaşam sürmemizde bir yol olabileceği sonucuna vardık." şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA