Hakim ve savcı yardımcısı olmak isteyenler için ön sınav, kapıları açan bir adım olarak öne çıkıyor. Ancak bu adımdaki gereklilikler ve süreç hakkında net bilgiye sahip olmak, adayların başarılı olma şansını artırabilir. Bu bağlamda, hakim ve savcı yardımcılığına giden yolu aydınlatan ön sınav detayları, adayların dikkatini çekiyor ve bu önemli mesleğe giden yolda rehberlik ediyor. Peki, Hakim ve savcı yardımcılığı için ön sınav şartı nedir? Hakim ve savcı yardımcısı nasıl olunur? Konuya yönelik tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
Hakim ve savcı yardımcılığı için ön sınav şartı nedir?
Adli ve idari yargı alanlarında hakim ve savcı yardımcılığı sınavlarına katılmak, avukatlık stajı veya noterlik stajına başlamak için gereken şartlar, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nın başarıyla geçilmesi olarak belirlendi. Bu düzenleme, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Yönetmeliği ile gerçekleştirildi.
Hakim ve savcı yardımcısı nasıl olunur?
Yönetmelik, dört bölüm ve on iki maddeye dayanarak sınavların nasıl gerçekleştirileceğini, usul ve esaslarını ve diğer detayları belirledi. Buna göre, hukuk fakültesi mezunları için hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girebilmek, avukatlık stajına veya noterlik stajına başlayabilmek için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olma koşulu getirildi. Ayrıca, idari yargı hakim yardımcılığı sınavına katılabilmek için ise idari yargı ön sınavını geçme şartı getirildi, bu da hukuk bilgisine ek olarak siyasal bilimler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yükseköğrenim yapmış veya buna denk kabul edilen yabancı öğretim kurumlarından mezun olanları kapsıyor.
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı yılda iki kez, nisan ve eylül aylarında, İdari Yargı Ön Sınavı ise yılda bir kez, eylül ayında yapılacak. Bu sınavlar, 24 Ekim 2019 tarihinden sonra ilgili yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran ve 31 Mart 2024 tarihinden sonra mezun olanlar için geçerli olacak.
Başarılı sayılmak için en az 70 puan almak gerekecek ve sınavlar ÖSYM tarafından test şeklinde, en az 100 çoktan seçmeli sorudan oluşacak. Bu sınavlarda sorulacak konular ve puan dağılımları da yönetmelikte belirtilecek.