Gizemli ve tarihi zenginliklere sahip olan Hakkâri, adıyla olduğu kadar geçmişiyle de merak uyandıran bir şehirdir. Kullanıcılar arasında sıkça sorulan bir soru, Hakkâri adı nereden geliyor? ve Hakkâri'nin eski adı nedir? olmuştur. Bu yazıda, Hakkâri'nin adının kökenlerine dair merak edilenleri aydınlatarak, şehrin sırlı tarihine bir bakış atacağız. Ayrıca, Hakkâri'nin geçmişine dair izlerin kaynağı olan eski adını da keşfedeceğiz. Hakkâri'nin geçmişi, adının nasıl şekillendiğini ve günümüze nasıl ulaştığını anlamak adına büyük bir kapı aralayacaktır. İşte detaylar...

Hakkâri adı nereden geliyor? 

Hakkari, adını geçmişte Van Gölü'nün güneyine ve İran'a doğru uzanan bölgelerde yerleşmiş olan "Hakkar" kabilesinden almaktadır. Arap dilinde coğrafyası ve tarihinde "Hakkariye" olarak anılan bölge, "Hakkarlar'ın Şehri" anlamına gelmektedir.

Yörede yapılan araştırmalara göre, bölgenin tarih öncesi çağlarda bir yerleşim yeri olduğuna dair belgeler ve çevrede bulunan kaya isimleri ortaya çıkmıştır. Sümerler, Akadlar, Urartular ve Asurluların uzun süre yaşadığı tespit edilen Hakkari, ilk çağlarda müstahkem bir kale olarak görülmüş ve bu nedenle uzun süren savaşlara sahne olmuştur. 1514'te Çaldıran zaferinden sonra Osmanlı topraklarına katılan Hakkari, birinci dünya savaşı sonrasında 24.04.1915'te Rus işgaliyle karşılaşmış ve 22.04.1918 tarihinde kurtarılmıştır.

1926 yılında Ankara Antlaşması ile Musul dahil olmak üzere beş bölgesi ulusal sınırların dışında kalan Hakkari, aynı yıl il statüsü kazanmıştır. 1933 yılında Van İline bağlanan bölge, 1936 yılında ise yeniden il statüsüne kavuşmuştur. Hakkari, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla bilinen önemli bir bölge olarak öne çıkmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ