Hakkâri, muhteşem dağ manzaralarıyla çevrili, doğal güzellikleriyle ünlü bir şehir olmasının yanı sıra evlilik yıl dönümü için eşsiz bir tatil noktası haline geliyor. Çiftler, bu özel günlerinde Hakkâri'nin sunduğu romantik atmosferden faydalanarak unutulmaz anılar biriktirmeyi hedefliyorlar. Hakkâri evlilik yıl dönümü için gidilecek yerler? Hakkâri'de evlilik yıl dönümünde ne yapılır? İşte Hakkâri'de evlilik yıl dönümü için düşünülebilecek aktiviteler ve gidilebilecek yerler hakkında detaylar...

Hakkâri evlilik yıl dönümü için gidilecek yerler?

Hakkâri'nin gizemli atmosferi ve doğal güzellikleri, evlilik yıl dönümü için unutulmaz bir kaçamak arayışındaki çiftleri cezbetmeye devam ediyor. Şehrin sıra dışı coğrafyası ve tarihi dokusu, romantizm dolu anlar yaşamak isteyenler için birbirinden farklı seçenekler sunuyor. Hakkâri, muhteşem dağ manzaralarıyla çevrili, doğal güzellikleriyle ünlü bir şehir olmasının yanı sıra evlilik yıl dönümü için eşsiz bir tatil noktası haline geliyor. Çiftler, bu özel günlerinde Hakkâri'nin sunduğu romantik atmosferden faydalanarak unutulmaz anılar biriktirmeyi hedefliyorlar.

Hakkâri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin en doğusunda yer alan bir şehirdir. Doğusunda İran, güneyinde Irak, batısında Şırnak, kuzeyinde ise Van illeri bulunur. Zap Vadisi'nin eteklerine kurulan Hakkâri'de irili ufaklı pek çok dağ bulunmaktadır. En dağlık yörelerden biri olan bu şehrin %88'i dağlarla kaplıdır. Özellikle 4.150 metre yükseklikte bulunan Cilo Dağı, Hakkâri'nin en önemli dağlarından biridir. Hakkâri; Anadolu, İran ve Mezopotamya üçgeninde yer almasından dolayı, konumu itibariyle birçok topluluğun da ilgisini çekmiştir.

Hakkâri, tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Hurri ve Urartu Krallıklarının sınırları içinde bulunan şehre, daha sonraları Pers İmparatorluğu egemen olmuştur. Bizanslılar bölgeyi ele geçirmek istemesine rağmen hiçbir zaman tam anlamıyla egemen olamamışlardır. 640 yılında İslam ordularının fethettiği bölge, Arapların hakimiyetine geçmiştir. Selçuklu Devleti Anadolu'daki fetihlerine başladığı zaman, bu bölge Abbasi halifesine bağlıydı. Daha sonra 1054 yılında Selçuklular Hakkâri'de egemen olmuşlardır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde ise bölge Osmanlı topraklarına bağlanmıştır. Zengin bir tarihi bulunan Hakkâri'nin gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik.

Hakkâri'de evlilik yıl dönümünde ne yapılır?

1. Zap Vadisi: Bölgede Akdeniz iklimine benzer iklimi sebebiyle oldukça önemli bir yerdir. Vadide üzüm, cennet hurması, ceviz, dut, erik, nara gibi birçok meyve yetişmektedir.

2. Cennet Cehennem Vadileri: Hakkâri'nin nadir doğal güzelliklerinden biri olan bu yer, yüzlerce yıllık buzullarla ve çeşitli çiçekleriyle görenleri kendine hayran bırakır.

3. Seyithan Gölü: Bu göl, Cilo Dağı'nın en zirvesinde yer alır. Bölge halkı yaz aylarında buraya göç eder ve kış aylarına kadar burada yaşar. Ayrıca dağcılık ve kayak sporu yapmak isteyenler için ideal bir yerdir.

4. Berçelan Yaylası: Dört mevsimin bir arada yaşandığı yerlerden biri olması sebebiyle oldukça özeldir. Yaylanın alt kısımlarında yaz ayları yaşanırken, üst kısımlarında karlarla kaplı tabiatı görmek mümkündür. Dağcılık, kamp, yürüyüş olanakları sunar.

5. Merka Bütan Kayak Merkezi: Hakkâri'nin kış turizmine katkı sağladığı önemli yerlerden biridir. Bütan Yaylası'nda bulunan bu kayak merkezi, İl Özel İdaresi ve DAKKA tarafından yaptırılmıştır.

Hakkâri'de Ne Yenir?

1. Parmak Kebabı: Patlıcan ve kuşbaşı etin önde olduğu yemekte domates, biber, patates gibi malzemeler kullanılır.

2. Tandır Ekmeği: Odun ateşinde pişirilmesiyle bilinen bu ekmeğin uzun süre tazeliğini koruyabildiği bilinir.

3. Yüksekova Kebabı: İçerisinde kuyruk yağı da bulunan bu kebap, Hakkâri'nin meşhur yemeklerinden biridir.

4. Jajik: Yoğurdun içine bol sarımsak, salatalık ve yöreye ait otlar koyularak yapılan bir lezzet.

5. Corti Aşi: Aşurelik buğday, corti, sarımsak, acı biber turşusu ve kemikli etlerden yapılan bir yemektir.

6. Doleme: Bal kabağı ile yapılan ve Hakkâri'ye özgü bir lezzettir.

Kaynak: Haber Merkezi