Ödev ve derslerde Hasan Basri Çantay hakkında soru ve cevaplar merak ediliyor. Hasan Basri Çantay sorusu cevabı ve Hasan Basri Çantay hayatı kısaca yazınız cevabı haberimizde...

Hasan Basri Çantay kimdir? Hasan Basri Çantay kısaca hayatı 

Hasan Basri Çantay (18 Kasım 1887, Balıkesir - 3 Aralık 1964, İstanbul), Türk öğretmen, gazeteci, politikacı, fikir ve din adamı, Kur'an müfessiri olarak bilinir. Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında milli mücadeleye destek veren ve ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Balıkesir Milletvekili olarak görev yapan Hasan Basri Bey, Mehmet Akif Ersoy'un yakın arkadaşıdır. Mehmet Akif'i "İstiklâl Marşı"nı yazmaya ikna eden kişidir.

Hasan Basri Çantay, 18 Kasım 1887 tarihinde Balıkesir'de doğdu. Babası tüccar ve ulema Çantayoğlu Halil Cenabi Efendi, annesi ise Sincanoğulları ailesinden Kepsutlu Hatice Hanım'dı. Hasan Basri, 1903 yılında Balıkesir İdadisi'nde eğitimine devam ederken babasının vefatı üzerine okulu yarım bırakarak memuriyet hayatına atıldı. Balıkesir'de nafia dairesi ve tahrirat kaleminde görev aldı. Mutasarrıf Ömer Ali Bey'in desteğiyle eğitimine devam ederken Ahmet Naci Efendi'den ders alarak Arapça ve Farsça öğrendi, maliye ve iktisat dersleri aldı.

Gazetecilik alanında da etkinlik gösteren Hasan Basri, Meşrutiyet'in ilk yıllarında "Nasihat" ve "Balıkesir" adlı iki gazete çıkardı. 1911 yılında Balıkesir Gazetesi'ni çıkarmayı Cemil Efendi'ye bıraktı ve gazeteciliğe "Yıldırım Gazetesi" ve "Karesi" gazeteleri ile devam etti. I. Dünya Savaşı sonlarına doğru "Ses Gazetesi"ni çıkardı ve bu gazetede yayımladığı bağımsız yazılarla Türk Kurtuluş Savaşı'na destek verdi. Gazetecilik kariyeri, padişaha yönelik yazıları nedeniyle kapatılması ve tutuklanma emri alınmasıyla bir süre kaçaklık dönemine girmesine neden oldu. Bu süreçte köy ve kasabaları dolaşarak halk arasında milli birlik sağlama ve milli şuuru uyandırma çabası içinde bulundu.

Hasan Basri Çantay, Ankara'ya gelmesiyle ve Gazi Mustafa Kemal'in Balıkesir'e dönmesiyle kaçaklık dönemine son verdi. TBMM'nin ilk döneminde Balıkesir Milletvekili olarak seçildi ve Mehmet Akif Ersoy ile birlikte Taceddin Dergahı'nda üç yıl boyunca yaşadı. İstiklal Marşı'nın yazılmasında Mehmet Akif'i ikna eden isim oldu.

Hasan Basri Bey'in ömrünün son yıllarında dinî, ilmî, edebî araştırmalara verdiği önem dikkat çeker. Hasan Basri Çantay, Türkiye'de yapılan ilk Kur'an meal çalışmalarından biri olan "Kur'an-ı Hakim ve Meal-i Kerim" adlı üç ciltlik eseriyle de tanınır. Bu mealiyle Cumhuriyet tarihinde yazılan diğer tercümeler için de kaynak teşkil etmiştir. Eseri, 1952-1953 yıllarında İstanbul'da basılmıştır.

Hasan Basri Çantay, 3 Aralık 1964 tarihinde İstanbul'da vefat etmiş ve Fatih Camii'nde kılınan namazın ardından Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilmiştir. Cumhuriyet'in kurucularına verilen "yeşil-kırmızı şeritli İstiklal Madalyası" sahibi olan Hasan Basri Çantay'ın hayatı, Türk siyasi tarihindeki önemli dönemlere tanıklık etmiş bir şahsiyetin öyküsünü içermektedir.

Kaynak: Haber Merkezi