Kullanıcılar, Hasret Gültekin'in kim olduğunu ve neden öldüğünü merak ediyor. Türk halk müziğinin önemli isimlerinden biri olan Gültekin'in hayatı ve trajik ölümünün perde arkası, okurlar tarafından yoğun ilgiyle araştırılıyor. Hasret Gültekin kimdir? Hasret Gültekin neden öldü? Hasret Gültekin'in yaşamına dair bilinmeyenler ve ölümüne ilişkin detaylar haberimizde.

Hasret Gültekin kimdir?

Hasret Gultekin Kimdir Hasret Gultekin Neden Oldu3

Hasret Şükrü Gültekin, 1 Mayıs 1971, İmranlı, Sivas'ta dünyaya gelmiş, Alevi Kürt kökenli bir Türk halk ozanı, şair, Türk halk müziği sanatçısı, müzisyen, besteci, söz yazarı ve bağlama virtüözüdür.

Hasret Gültekin, bağlama çalmaya altı yaşında başlamış ve şelpe tekniğini kullanarak profesyonelliğe adım atmıştır. 1980'lerin ortalarında çeşitli albümlerin yapımlarında yer almış ve 1987 yılında profesyonel olarak ilk albümünü yayımlamıştır. Kürtçe müziğin yasak olduğu bir dönemde bu yasağı delip Newroz adlı albüm serisini hazırlamıştır. İkinci solo albümü Gece ile Gündüz Arasında, onu "Bağlama Devrimcisi" olarak tanınmasına yol açan bir yenilik getirmiştir. 1991 yılında ise ilerici müzik olarak adlandırdığı Rüzgarın Kanatları albümünü dinleyicileriyle buluşturmuştur. Bu albüm, Hasret Gültekin'in ilerici müziği, çok seslilik kullanımı ve batı müziği ritimleriyle halk müziğini birleştirmesi açısından bir devrim niteliğindedir.

Hasret Gültekin, Sivas'ın İmranlı ilçesine bağlı Han köyünde doğmuştur. Süleyman ve Hacıhanım Gültekin'in üçüncü çocuğudur. Gültekin, Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'ni yarıda bırakarak müzik kariyerine yönelmiştir. İlk resitalini Kadıköy Moda Sineması'nda vermiş ve 16 yaşında ilk albümü Gün Olaydı'yı çıkarmıştır. Talip Özkan'ın öğrencisi olmuştur. 1989 yılında çıkardığı Gece ile Gündüz Arasında albümü ile sadece sesi ile değil, bağlama ve şelpe tekniğiyle de dikkat çekmiştir. Birçok sanatçının albümüne müzik yönetmeni olarak katkı sağlamıştır. 1991'de Rüzgarın Kanatlarında adlı bir albüm daha yayımlamıştır.

Hasret Gültekin, uluslararası festivallerde Türkiye'yi temsil etmiştir. 1991'de Yeter Gültekin'le evlenmiş ve bilimsel sosyalizmi benimseyerek Sosyalist Parti ve daha sonra İşçi Partisi üyesi olmuştur. Sivas Katliamı'nda öldüğünde, bir buçuk ay sonra doğan oğluna Roni Hasret adı verilmiştir. Ölümünden sonra Kalan Müzik tarafından Seçmeler adlı bir toplama albüm ve Yunan rembetiko grubu Prosechos ile birlikte verdiği Ege'nin İki Yakası adlı konserdeki bazı şarkılardan oluşan bir albüm yayımlanmıştır.

Hasret Gultekin Kimdir Hasret Gultekin Neden Oldu1

Çocukluk yılları İstanbul'da geçen Hasret Gültekin, 6 yaşında bağlama çalmaya başlamış ve kısa sürede üretken olmuştur. Müzik hayatında her zaman öncelikli olmuştur. Kadıköy Anadolu Lisesi'ni yarıda bırakmasının temel nedeni de budur. 16 yaşında çıkardığı Gün Olaydı albümü ve ilk resitali ile dikkatleri üzerine çekmiştir. 1988 yılında üç müzisyen dostunun yer aldığı Dostlar Muhabbeti albümünün yönetmenliğini üstlenmiştir. Talip Özkan, Musa Eroğlu, Arif Sağ gibi ustalardan etkilenmiş ve çeşitli enstrümanları çalmıştır. Newroz albüm serisi ve Gece ile Gündüz Arasında albümü ile "Bağlama Devrimcisi" olarak anılmıştır. Şelpe tekniğini geliştirmiş ve bu teknikle albümler yapmıştır.

Hasret Gültekin neden öldü?

Hasret Gultekin Kimdir Hasret Gultekin Neden Oldu4

Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında birçok sanatçı ve düşünce insanı, dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin'in özel daveti üzerine Sivas'a geldi. Kültür Merkezi'nde yaşanan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından müdahale edilerek büyümeden kontrol altına alındı.

Kalabalık bir grup, Kültür Merkezi'nden Hükûmet Meydanı'na ilerledi. Hükûmet Konağına taş atıp slogan atan grup, ardından Madımak Oteli'ne yönelerek saldırılarını sürdürdü. Önce otelin önündeki araçları ateşe verdiler ve ardından oteli taşladılar. Madımak Oteli, tutuşturulan perdeler ve alt kattaki eşyalarla birlikte ateşe verildi. Otelde mahsur kalanlardan, Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de aralarında bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak hayatını kaybetti. Aziz Nesin'in de aralarında olduğu 51 kişi ise yaralı olarak kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip kalabalığa itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin, polisler tarafından linç edilmekten kurtarıldı. Yaralılar, polis araçlarıyla hastaneye götürüldü.

Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel çalışanı ve 2 gösterici hayatını kaybetti. Akşam saatlerinde valilik tarafından ilan edilen "2 günlük sokağa çıkma yasağı" ile güvenlik güçleri şehirde tam kontrol sağladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ