Büyüdüğüm yer Ödemiş… Benim için memleketim olmasının dışında ziyaretçiler için de ilgi çekici bir ilçe.
150 yıllık Töngül Pidesi, dillere destan Ödemiş Köftesi gibi lezzetleri ile gastronomide her zaman tercih sebebi.
Bu saydıklarım kadar gezilecek ve görülecek tarihi yerleri oldukça fazla. Herkesin ilk aklına gelen Birgi belki ama Lübbey Köyü de son dönemlerde oldukça gündemde.
Ödemiş’e yaklaşık 13 kilometre uzaklıkta bulunan Lübbey Köyü, doğası ve tarihi yapısı sebebiyle yürüyüş grupları ile fotoğraf tutkunlarının gözde ziyaret noktalarından biri haline geldi.
Kısaca tarihine de değinecek olursak antik çağlara uzanan bir geçmişe sahip. Hatta bazı bilgilere göre; köyün ismini, Lidya Medeniyeti döneminde bir Sardes Kralı'nın Lüb adındaki oğlundan aldığı belirtiliyor.
Lübbey’in de içinde bulunduğu Ege’deki birçok bölge, tarihte Türkmen beyliklerine ev sahipliği yapmış.
Osmanlı döneminden izler taşıyan tarihi köyde bulunan evlerin dokusu taş, kerpiç ve çamur karışımından oluşuyor.
"Eşkıya köyü" olduğu rivayet edilen köyde bitişik düzende inşa edilen evler ufak kalelere benzetiliyor.
Cumhuriyet döneminde de uzun süre kış aylarında 300-400 civarında kişinin ikamet ettiği köy, ekonomik ve fiziki şartlar nedeniyle göç vermiş. Yöre halkının çoğu yaylaya ve merkeze taşınınca nüfus ta 8'e düşüyor. Şu anda köydeki evlerden sadece beş tanesinde yaşam devam ediyor. Hal böyle olunca kubbesi ve mimarisi olmayan asırlık camisi, ıssız sokakları, yıkılmış evlerinden ötürü ‘Hayalet Köy’ olarak da anılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kentsel SİT alanı ilan ediliyor. 44 sivil mimari örneği ile 4 anıtsal yapı bulunan Lübben Köy’ün yürütülecek çalışmalarla cazibe merkezi olması hedefleniyor.
Geçtiğimiz günlerde İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Türkiye Dağcılık Federasyonu ile federasyona bağlı kulüplerin desteğiyle 500 kilometrelik çok etaplı Efeler Kültür Yolu oluşturuldu. Efe/zeybek kültürünün izlerinin bulunduğu 28 köy ile yaylaları birbirine bağlayan rotanın 8. etabında Lübbey Köyü yer alıyor. Bu rotanın 15 Temmuz'da resmi olarak hizmete açılmasıyla hayalet köy de hareketlilik kazandı.
İzmir, Manisa ve Aydın'dan çok sayıda misafir ağırlayan Lübbey'i son 1 ayda Rusya, Almanya, İngiltere, İsrail gibi ülkelerden gelen konuklar da ziyaret etti.
Mahallede açılan butik otel, misafirlerini konaklamalı olarak ağırlamaya başlarken özellikle hafta sonları "hayalet sokaklar" günübirlik turistlerle canlanıyor.
17 yıldır kahvehane işleten Mehmet Güler de köyü tanıtmak için çaba gösterdiklerini, Efeler Yolu ile hareketliliğin arttığını söylüyor. Güler, "Köyümüzde evlerde restorasyon çalışmaları başladı. Yurt içi ve yurt dışından ziyaretçilerimiz oluyor, konaklama için de gelenler oluyor. Özellikle cumartesi pazar hareketliyiz" diye konuştu.
Lübbey gibi daha nice tarihi yerlerin böyle projeler ile güçlendirilmesi hem ekonomiye hem kültür ve tarihe destek olacaktır. Bu tarz projelerin devamını bekliyoruz.