Güncel

HAYDİ uygulaması ne işe yarar? HAYDİ polis ne iş yapar?

Son dönemde vatandaşlar arasında merak uyandıran konulardan biri, HAYDİ uygulamasının ne işe yaradığı oldu. Hem teknolojik gelişmelerin etkisiyle hem de güvenlik endişelerinin artmasıyla birlikte, insanlar bu tür uygulamaların ve polis teşkilatının görevlerini daha yakından anlamak istiyorlar. Peki, HAYDİ uygulaması ne işe yarar? HAYDİ polis ne iş yapar? İşte, HAYDİ uygulamasına dair detaylar...

Abone Ol

"Güvenlik" ve "teknoloji" kavramları günümüzde daha da iç içe geçmiş durumda. Bu bağlamda, vatandaşlar arasında popülerlik kazanan HAYDİ uygulaması ve HAYDİ polis, adeta güvenlik ve teknolojinin kesişim noktasını temsil ediyorlar. Ancak, birçok kişi için hala net olmayan konu, bu uygulamanın ne işe yaradığı oldu. HAYDİ uygulaması ne işe yarar? HAYDİ polis ne iş yapar? İşte, bu merakı gidermek adına tüm detaylar haberimizde. 

HAYDİ uygulaması ne işe yarar?

Çevre ve hayvanlara karşı suçların önlenmesini hedefleyen Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulaması, 2020 yılında faaliyete geçirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanlıkları tarafından yönetilen bu uygulama, çevre, doğa ve hayvanlara yönelik suçların engellenmesi için ülke genelinde 81 il ve ilçede Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma birimlerinin oluşturulmasını sağladı. Şu an 2.230 personel ve 172 ekiple hizmet veren bu birimler, toplumun bilinçlenmesini artırmayı amaçlayan çalışmalar yürütüyor.

Vatandaşların suç teşkil eden olayları daha hızlı bir şekilde HAYDİ ekiplerine ulaştırabilmesi için Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Daire Başkanlığı ile iş birliği içinde, Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulaması 28 Temmuz 2020'de aktive edildi.

HAYDİ polis ne iş yapar?

Polis ve Jandarma ekipleri, hayvanlara yönelik suçlarla mücadele kapsamında; hayvanların öldürülmesi veya yaralanması, terk edilmesi, aç bırakılması, kötü muamele görmesi, aşırı yüklenmesi, zararlı yiyecek veya içecek verilmesi, gürültüye maruz kalması sonucu zarar görmesi, çevrenin kirletilmesiyle hayvanların zarar görmesi, trafik kazası geçiren hayvanlara yardım edilmemesi, işkence yapılması, cinsel tacizde bulunulması, cinsel içerikli yayınlarda kullanılması, bakımlarının ihmal edilmesi, dövüştürülmesi veya kumar oynatılması gibi suçlar için HAYDİ uygulaması üzerinden gelen ihbarları değerlendirerek gerekli adli veya idari işlemleri gerçekleştiriyor.