Ekonomi

Hazine’nin umudu kiracı ve ev sahibi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kiracılara tebligat göndererek ev sahibinin beyan ettiği kira ile sözleşmedeki miktarı karşılaştırdığını söyleyen sektör temsilcisi Deniz Kezer, “EYT’nin Hazine’de açtığı boşluğu cezalar dolduracak” dedi

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerini tespit edebilmek için kiracılara “görüşme mektubu” göndererek vergi dairelerine çağırmaya başladı. Bakanlığın bu uygulama ile amacının kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan eden konut sahiplerini tespit etmek olduğunu belirten Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Deniz Kezer, Hazine’de yaşanan boşluğun doldurulması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konut vergileri üzerinde baskı kurduğunu söyledi. Mevcut ekonomi politikaları kapsamında özellikle ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ olarak bilinen EYT’lilerin Hazine’de açtığı boşluğu doldurmak adına vergilerin artırıldığını belirten Kezer, en yüksek vergi oranlarına sahip konut vergilere yönelik yoğun bir çalışma başlatıldığını vurguladı.

Hedefte konut var

Kira geliri beyanında usulsüzlük saptanması halinde yüksek oranda cezai yaptırımların uygulanacağını belirten Kezer, “Devlet şu anda mevcut ekonomi politikaları ve enflasyonla birlikte Hazine’den eksilenleri yerine koymak için vergileri sıkı bir şekilde denetliyor. Vergi kalemlerinde en yüksek vergilere sahip kalem konut. Dolayısıyla konut vergilerinin kontrolü şu anda çok önemli. Mehmet Şimşek’in hazineyi doldurma görevi var. Bu yüzden de vergiler her gün artıyor. EYT konusu gündeme geldiğinden bu yana Hazine’de oldukça fazla açık oluştu. Bu açıkların yanı sıra, kira fiyatlarının da yükselmesiyle ev sahipleri kiranın bir kısmını banka üzerinden kalan kısmını ise elden alarak vergiyi azaltmaya çalışabiliyor. Devlet de şu anda bu usulsüzlükleri yakalayarak, olması gereken vergileri toplamak istiyor” dedi.

Kiracı da denetimde

İzmir Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Rıdvan Akgün ise devletin kiracılara gönderdiği ‘görüşme mektubu’ yanı sıra, evlere giderek kiracılara ödedikleri kirayla ilgili sorular sorulduğunu ve kira kontratlarının istendiğini belirtti. Akgün, “Bu uygulamada amaç, ev sahibinin gelir vergisi ödeyip ödemediği; ödediyse bildirimi eksik yapıp yapmadığı kontrol edilecek” diye konuştu. Akgün, Türkiye’de 500 ile 700 bin arasında vergi beyanı yapmayan mükellef olduğunun bakanlık tarafından belirtildiğini ve mükelleflerin tespiti için bu uygulamanın gerekli olduğunu belirtti. Bu uygulama konusunda emlak sektörünün de dikkatli olması gerektiğini kaydeden Akgün, “Emlak sektöründe çalışanlar da bu gibi vergi beyanı yapılmamış evlere kiracı bulmak veya evlerin satışının yapılması ile ilgili dikkatli olmaları gerekiyor. Aynı zamanda kiracılar da eğer bu usulsüzlüğe iştirak ederlerse, ev sahibi gibi kendileri de cezai yaptırıma maruz kalacaktır. Uygulama katı bir şekilde uygulanıyor. Özellikle İzmir gibi büyükşehirlerde ve sahil bölgelerinde, kiraların yüksek olması nedeniyle çok daha sıkı bir denetim söz konusu” ifadelerini kullandı.