Güncel

İç güvenlikte düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM'de

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündeme gelen Dahiliye Memurları Kanunu ve bazı diğer yasal düzenlemeleri içeren kanun teklifi, iç güvenlik alanında önemli değişiklikler öngörüyor

Abone Ol

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. Teklifin, iç güvenlik alanında önemli düzenlemeleri içermesi bekleniyor.

Kaymakamlık Eğitiminde Yeni Düzenlemeler

Teklifin önemli maddelerinden biri, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına dayanan kaymakam adaylarının eğitim şartlarının düzenlenmesi. Buna göre, kaymakam adaylarının, yurt içindeki üniversitelerden veya Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği onaylanmış yabancı üniversitelerin en az 4 yıllık lisans eğitimi veren bölümlerinden mezun olmaları gerekecek. Bu bölümler arasında uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye, finans, ekonometri, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri gibi alanlar yer alıyor. Ayrıca, mühendislik fakülteleri, tarih, sosyoloji, halkla ilişkiler, psikoloji gibi bölümlerden mezun olanların da ilgili derslerden en az yüzde 80'ini almış olmaları şartı aranacak. Kaymakam adaylarının mesleğe alınma ve yetiştirilmesi konusundaki usul ve esaslar, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Mülkiye Müfettişleri ile İlgili Düzenlemeler

Mülkiye Teftiş Kurulu'nda görev alacak mülkiye müfettişleri, kaymakam unvanını kazandıktan sonra en az 6 yıl süreyle Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfında görev yapmış kişiler arasından atanacak. Denetim görevleri mülkiye müfettişleri tarafından yürütülecek ve denetime tabi kurum ve kuruluşların her türlü belge ve bilgiyi ibraz etmesi zorunlu olacak. Müfettişler, ayrıca gerekli durumlarda diğer kurum ve kuruluşlardan da bilgi talep edebilecek.

Polis Bakım ve Yardım Sandığı Düzenlemeleri

Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda yer alan düzenlemeler ile Polis Bakım ve Yardım Sandığı’nın işleyişi belirlenecek. Sandık, yalnızca Emniyet Teşkilatı mensuplarının yanı sıra emekli olup katılım payını sandıkta bırakanlardan oluşacak. Sandığın mali durumu, üyelik aidatları, katılım payları ve diğer kaynaklardan sağlanacak. Sandık, üyelerine emeklilik yardımı, maluliyet yardımı ve ölüm yardımı gibi finansal desteklerde bulunacak.

Ateşli Silahlar ile İlgili Yeni Düzenlemeler

Teklifte yer alan düzenlemelere göre, ateşli silahların parçaları da kapsam içine alınacak. Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde, silah parçalarının ülkeye sokulması, yapılması veya bulundurulması yasaklanacak. Ayrıca, ruhsatsız silah bulunduranlara verilecek hapis cezasının alt sınırı 2 yıla, üst sınırı ise 4 yıla çıkarılacak. Silahı çalınan veya kaybedenlerin durumlarına ilişkin yeni düzenlemeler de yapılacak.

Araç Kiralama Şirketlerine Yönelik Düzenlemeler

Araç kiralama şirketlerinin, kiraladıkları araçlarla ilgili bilgileri anlık olarak genel kolluk kuvvetlerine bildirme zorunluluğu getirilecek. Şirketlerin bilgisayar sistemleri, genel kolluk kuvvetlerinin sistemlerine entegre edilecek ve kiralanan araçların konum bilgileri 5 yıl süreyle saklanacak.

Çarşı ve Mahalle Bekçileri ile İlgili Düzenlemeler

Teklif, çarşı ve mahalle bekçilerinin yetkilerini genişletiyor. Bekçiler, görev alanlarında şüpheli görülen kişilere yönelik kontrol yapabilecek, gerektiğinde güvenlik tedbirleri alabilecek. Bekçilerin haftalık çalışma süreleri 40 saat olarak belirlenecek ancak güvenlik ihtiyaçları doğrultusunda bu süre 56 saate kadar artırılabilecek.