Rusya, Crocus Belediye binasındaki korkunç terör saldırısının ardından yaşadığı şoku yavaş yavaş atlatıyor. Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Merdvedev “Duygular geri gelir, ruh canlanır, bu dehşeti tekrar tekrar yaşarız. Buna verilecek ilk tepki intikam almak, konuyu kapatmak” der.
Rusya Devlet Duması’nda ölüm cezalarının kaldırılması olasılığına ilişkin bir tartışma başlaması Rusya’da şaşırtıcı gelmedi. Bu ölüm cezaları en basit bir sorun gibi gözükmekte ama öyle görülmüyor, bunun birçok nedeni görüldü. Bunu bazı örneklerle sizlere aktaracağım.
Vladimir Putin FSB yetkililerine ülkedeki hainlerin zaman aşımı olmaksızın cezalandırılması gerektiğini ifade etmiş. Anladığımız kadarı ile Rusya’da teröre karşı savaş ciddi bir şekilde devam ediyor. Avrupa Konseyi’ni memnun etmek için Rusya Anayasası’nın 20. maddesi 1993 yılında halk oylaması ile kabul edilmiş, idam cezaları kalkmıştı. Rusya’da yapılan son anketlere göre birçok kişinin idam cezalarına ilişkin moratoryumun kaldırılmasından yana olduğu görülüyor..
Bu durumun terörle mücadelede faydası olur mu? Burada Pakistan deneyimini anlatmaya çalışacağım size. Pakistan’da 2008 yılında ölüm cezasına ilişkin bir moratoryum uygulamaya konuldu ve 2014 yılında terörizmin büyümesinden duyulan endişe nedeniyle bu moratoryum kaldırıldı. Sonuç olarak terörist saldırıların sayısı ve kapsamı arttı. Aynı şekilde ölüm cezalarının kullanılmasının da bir faydası olmadı. İşin aslına bakarsak bu teröristler giderek kabusa dönen toplu katliam planları geliştirdiler. Bazı misallerle bunu size aktarıyım. Pakistan’da ana okulunda bir çocuğu bıçakla öldüren yozlaşmış bir terörist idam cezasından bile korkmuyordu..
İdam cezalarının kaldırılması ve tekrar geri getirilmesi günün konusu oldu. Bunun için birçok misal veriliyor, eğer teröristler dinci fanatikse o zaman güvenlik güçleri ile savaşta ölmeye çalışacaklar ya da Tanrıları ile buluşma umudu ile idam cezasını rahat bir şekilde kabul edecekler. Yani meleklerinin olmadığı hapishanelerde çürüme ihtimali teröristleri daha çok korkutuyor… Şunu ifade etmek isterim, teröristler için idam cezasının geri getirilmesinin bu suçun önlenmesi ile hiçbir alakası olmayacak, bu durum tüm devletler için de geçerli bence…
Dünyadaki ve ülkemizdeki önemli bir konu olan çocuk istismarlarından daha iğrenç bir suç bulmak zor. Bunun için de bir misal vermek isterim. Geçtiğimiz günlerde böyle bir çocuk istismarcısı Moskova’da ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Rusya’da yani sübyancılar için ölüm cezası öngörülmüş olsaydı o zaman bu sapık kurbanını öldürmeye çalışırdı, kaybedecek hiçbir şeyi yoktu.
Ölüm cezaları toplumda gaddarca davranmayı da getirdiği gibi yanlış bir şekilde gaddarlaştırıyor. Bu olay tüm ülkelerde de geçerli.
Teröre karşı mücadelede tüm insanlarımızın uyanık olması kışkırtılmamak ve paniğe kapılmamak lazım, düşmanlarımızdan daha akıllı olmamız lazım. İdam cezaları bu terör için caydırıcı bir şey değil, bu bazı örnekleri ile görüldü ülkelerde.
İdam cezalarının geri getirilmesi ise ülkelerde hiçbir işe yaramayacak gibi görülüyor…