İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri tarafından Uluslararası Basın Merkezi'nde Dokuz Eylül Gazetesi ve dokuzeylul.com emekçilerinin çalıştığı alana asılan yazıda şu ifadelere yer verildi:

20.05.2024 TARİHİNDE
İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ YÖNETİM KURULU OLARAK İKTİSADİ TEŞEKKÜL DOKUZ EYLÜL MEDYA GRUBU'NA YÖNELİK ALINAN İLKESEL KARARLAR:
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Derneği 1946 yılında kurulan, kuruluş amaçlarından biri "Basın ve ifade özgürlüğü ile halkın haber alma hakkını sağlamaya yönelik her türlü gazetecilik faaliyetini desteklemek, bu hakları engellemeye yönelik girişimlere karşı gazetecileri savunmak, davalarına taraf olmak, kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişiler nezdinde bu hakların savunulması yönünde her türlü girişimde bulunmak.(Madde 2/a) olarak belirlenmiştir.
Bu amacı gerçekleştirilmek için de "Mesleği geliştirmek, üyelerle dayanışmayı artırmak ve sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla toplantı, seminer, konferans, gezi, yarışma, piyango, balo düzenlemek, sergi açmak. Gazete, dergi, kitap broşür yayınlamak, internet yayıncılığı, tv ve radyo yayını yapmak, stüdyo kurmak, üyelerinin eserlerine ve mesleki çalışmalarına destek olmak ve bu amaçla girişimlerde bulunmak.(Tüzük 3/1)" olarak kabul etmiştir.
Bu amaçla gazetenin iki önemli kuruluş amacı; İş arama sürecinde veya zor durumda olan meslektaşlarımıza kısa süreli soluk yaratmak, Gençlerin tecrübe edinmesini sağlamak gibi ilkesel hedefleri bulunmaktadır. İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin (IGC) bünyesinde yayın faaliyetlerini sürdüren 9 Eylül Medya Grubu bugün kentin en iddialı medya organlarından biri haline gelmiştir. Kuruluşundaki temel ilkelere sahip çıkmak, mesleki dayanışma için sürdürülebilir büyümeyi sağlamak
adına İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak gelinen bu noktada
9 Eylül'ün medya grubunun bu kuruluş ilkeleri dikkate alınarak ve ekonomik olarak da geleceğini sıkıntıya sokan hususlar tespit edilmiştir. Tespit edilen sorunların giderilmesi için hakkaniyet doğrultusunda aşağıdaki ilkesel kararların alınması zorunlu olmuştur.
Bu ilkesel kararlar;
Kıdem Tazminatları Yükü Eritilmelidir.
9 Eylül'de 12 yıllık yayın hayatı boyunca oluşan uzun çalışma sürelerinden dolayı ödenmesi ağır, yayın organının geleceğini tehlikeye atacak ölçekte kıdem tazminatı bedelleri oluşmuştur. Finans yükü artırılmadan dönüşüm sağlanmalıdır. İşsiz ve zor durumdaki arkadaşlarımıza da 9 Eylül Medya Grubu'nda çalışma imkanı yaratılması amacıyla kıdem tazminatı yüksek olan arkadaşlarımızla, finansal tablonun elverdiği ölçülerde ve tüm yasal hakları korunarak yolların ayrılması gerekmektedir. Bu nedenle 5 yıl ve üzerinde 9 Eylül Medya Grubu'nda çalışmakta olan arkadaşlarımızla yine finansal koşullar gözetilerek ve üst düzey yetkililerin görüşleri doğrultusunda dönüşüm sağlanması önemlidir.
Ayrıca sorumluluk alan üst yöneticiler hariç tutulmak üzere, emekli arkadaşlara da istihdam fırsatı yaratılması amacıyla 10 aylık süreçler dahilinde dönüşümlü olarak çalışma fırsatları sunulmalıdır.
İşe giriş çıkış süreleri, yıllık ve idari izinler ve diğer gazete çalışmaları konusunda gazetenin üst yöneticileri yetkili olacaktır.
IGC yönetimi olarak üst düzey yöneticilerden; Toplumsal yaşamın her alanında hak temelli ya da hak odaklı gazetecilik, esas itibariyle insan haklarına duyarlı gazeteciliği savunmak için etkin ve iddialı habercilik anlayışı ile gelirin artırılması,, ilgili mevzuatlara uyularak risk alınmaması, kurumsal çalışmanın sağlanması, bilgilendirme ve uyarıların zamanında yapılması, iş barışının ve motivasyonun artırılması, kurumun zarar etmemesi, personel arasında görev ve yetkilerin 9 Eylül'ün gereksinimleri doğrultusunda netleştirilmesi, işyeri sendika temsilcisine önemli kararların önceden bildirilmesi gibi idari beklentilerimiz bulunmakta olup kendilerine iletilmiştir. Bu ilkesel kararların kişileştirilmeden objektif sorumluluk çerçevesinde uygulanması önemle duyurulur.

Yaşananların ardından Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi bir bildiri yayınladı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

Değerli meslektaşımız, 

Sendikasızlaştırmaya sessiz kalmayacağız!

İzmir Gazeteciler Cemiyetinin sahibi olduğu 9 Eylül Gazetesi’nde, kıdemli gazetecilerin işten çıkarılması gündemde. Kamuoyuna da yansıyan tartışmaların temeli, yaklaşık 15 gün önce İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nda alınan bir karara dayanıyor. İGC yönetimi, 9 Eylül Gazetesi’nde çalışmaya devam eden ve işyerindeki kıdemi beş yıldan fazla olan dört Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesini hedef almaktadır. Üstelik bu dört üyeden biri, İzmir Şube Sekreterimiz Özde Koca’dır. 

Birikmiş kıdem tazminatı yükü gerekçe gösterilerek sendika üyelerimizin işten atılmakla tehdit edilmesi, hele ki bunun bir basın meslek örgütü tarafından yapılması asla kabul edilemez. Kıdem tazminatı bir yük değil, işçilerin kazandığı bir haktır. Bulunduğu her ortamda gazetecilerin haklarını korumakla övünen, İzmir’de uzun yıllardan sonra sendika ile toplu iş sözleşmesi imzalamakla övünen İGC yönetimi, bina içerisine astığı yazılar ile tazminat hakkının gaspedileceğini, gazetecileri mevsimlik işçi gibi gördüğünü itiraf etmiştir. 

İGC yönetimi geçen hafta İzmir Şube Başkanımız Nil Kahramanoğlu ile İşyeri Temsilcimiz Kazım Bozkurt’u görüşmeye çağırarak, kıdemli çalışanlarla yollarını ayıracakları ifade etmişlerdi. Şube Başkanımız, bu tavrın doğru olmayacağını, işten çıkarma dışında çözüm yollarının bulunabileceğini, üyelerimizin işten atılmasına seyirci kalmayacağımızı iletmişti. Ancak görüyoruz ki İGC yönetimi uyarılarımızı dikkate almayarak, bildiğini okumaya devam etmektedir. Dün işyeri duvarlarına asılan imzasız yazı ile üyelerimiz hedef alınmaktadır. Yazıda kıdem yükünden bahsedenler, yeni işe alacakları emekli ve ihtiyacı olan gazetecileri 10’ar aylık sözleşmeler ile çalıştırmayı hedeflemektedir. Genç gazeteciler için okul olmakla övünen 9 Eylül, görünen o ki, bundan böyle mevsimlik gazetecilerin çalıştığı bir kuruma dönüşmek istemektedir. Öte yandan gelen tepkilerden sonra asılan karar metnini kaldırıp ‘revize’ etmek bu gerçeği değiştirmeyecek. 

Bugünden söylemekte fayda gördüğümüz bir diğer konu da İGC yönetiminin 9 Eylül’ü sendikasızlaştırmayı amaçlıyor olmasıdır. Son bir yılda ayrılan veya işten atılan üyelerimizin yerine alınan gazetecilerin sendikaya üye olması engellenmiş, toplam 25 çalışanın bulunduğu kurumda sendikamızın üye sayısı 13’e inmiştir.  

İşyerinde sürekli tekrarlanan “Sendika ne işinize yarıyor, ne yapıyorsak biz yapıyoruz” söylemleri ile çalışanların üyelikleri engellenmiştir. Şimdi de işten atılması planlanan dört üyemiz ile sendika yetkisiz hale getirilmek istenmektedir. 

Şu bilinmelidir ki, Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak, basın meslek örgütü maskesi altında yapılan sendika düşmanlığına sessiz kalmayacağız. İGC Başkanı ve yönetimini bu yanlış karardan vazgeçmeye, çalışma hakkına ve sendikal haklara saygı göstermeye çağırıyoruz. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi

Muhabir: Feyaz Tatar