Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, iklim krizinin ve olağanüstü sıcaklıkların gelecekte ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Dr. Dinççağ, yaşlılar, kalp damar hastaları, çocuklar ve gebelerin bu risklerden en çok etkilenen gruplar arasında olduğunu belirtti.

Dr. Dinççağ, iklim değişikliğinin ve aşırı sıcaklıkların halk sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirerek, iklim krizinin ve olağanüstü sıcaklıkların, gelecekte büyük sağlık sorunlarına neden olabileceğini, yaşlıların, kalp damar hastalarının, çocukların ve gebelerin bu sorunlardan en fazla etkilenecek gruplar olduğunu söyledi. Küresel ısınmanın etkilerinin giderek daha belirgin hale geldiğini vurgulayan Dr. Dinççağ, Gökova Körfezi'nde yapılan deniz suyu sıcaklığı ölçümlerinin deniz suyunun sürekli ısındığını gösterdiğini belirtti. Bu durumun deniz ekosistemlerini olumsuz etkilediğini, biyoçeşitliliğin ise istilacı türler tarafından tehdit edildiğini ifade etti.

Yeni salgınlara hazırlıklı olunmalı

İklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin yanı sıra beslenme alışkanlıklarını da dolaylı yoldan etkilediğini söyleyen Dr. Dinççağ, erken doğumların ve yaşlılarla bebeklerde ölümlerin arttığını, iklim değişikliğinin mikroorganizmaları etkileyerek yeni mikrop suşlarının ortaya çıkmasına neden olabileceğini, bu durumun gelecekte salgın riskini artırabileceğini dile getirdi. Dünyanın, yeni salgınlara hazırlıklı olması gerektiğini, 2024 yılı Ocak ayının ‘20. yüzyılın en sıcak ocak ayı’ olarak kayıtlara geçtiğini belirten Dr. Dinççağ, Ocak 2024’te sıcaklıkların 13-14 dereceye çıktığını ifade etti.

Dr. Dinççağ, küresel ısınmanın ekosistemleri değiştirerek mevcut florayı bozduğunu ve hastalık yapan mikropları etkilediğini belirterek, sıcaklık artışı nedeniyle yaşlı ölümlerinin, çocuklarda ortaya çıkabilecek ölümler ve ishal gibi hastalıkların gelecekte daha yaygın hale gelmesinin beklendiğini, bilim insanlarının, iklim kaynaklı felaketlerin insanlığın karşılaşabileceği büyük sorunlar arasında olduğunu öngördüğünü söyledi. Dr. Dinççağ, uzun sıcak hava dalgaları, artan yağışlar ve kuraklık gibi etmenlerin insan sağlığını ve ömrünü olumsuz etkileyeceğini, artan yangınların da gelecekte daha büyük sorunlara yol açabileceğini kaydetti.

Küresel ısınmanın yanı sıra artan manyetik kirliliğin ve bunun insan bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Dr. Dinççağ, kimyasallar, katkı maddeleri, ağır metaller ve çevresel kirlenmesinin, ekosistemleri ve mikrobiyotayı değiştirmekte olduğunu, bu durumun insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebildiğini, gelecekte halk sağlığı sorunlarına hazırlıklı olmak gerektiğini ve koruyucu sağlık hizmetlerine yatırım yapmak zorunda kalınacağını vurguladı.

Muhabir: Nazlı Şentürk