Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle her sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de sorunlar büyüyor. Özellikle tedavi için kullanılan çoğu ilacın ithal olması, artan kur fiyatlarıyla birlikte vatandaşın ilaca ulaşımını engelliyor. Son dönemde en çok konuşulan konulardan biri de kanser, tüp bebek, SMA gibi hayati tehlike barındıran hastalıkların tedavisinde gerekli olan ilaçların, Türkiye’ye getirilememesi. Bu kez de İsviçre kökenli bir firmanın organ nakli tedavisinde kullanılan, içeriğinde mikofenolat mofetil etken maddesi bulunduran ilacı, Türkiye’ye getirmeyeceği ilan edildi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan’ın yaptığı yazılı açıklamada, “125 yıldır dünyada, 65 yıldır ülkemizde olan firma, sendikamıza yazdığı bilgilendirme yazısında, ‘Türkiye'de uygulanan temel fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarına bağlı olarak dünyada hastaların erişimine sunulan firmamızın yenilikçi çözüm ve tedavilerini, Türk hastaların kullanımına sunamamanın derin üzüntüsünü yaşarken piyasada var olan ilaçlarımızın da devamlılığı konusunda büyük endişe duyuyoruz.” diyerek mevcut fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarının uygulanabilirliğini sorguluyor’ dedi” ifadelerini kullandı. Saydan, bulunamayan ilacın en pahalı ilaç olduğunu söyleyerek, “Bıçak kemiğe dayandı, ilaç yokluğu artıyor” dedi.

“Muadil ilaçlar var”

Konu üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise piyasada organ nakli için gerekli muadil ilaçlarını bulunduğuna dikkat çekerek, “Organ nakliyle ilgili bir ilacın bulunamadığı, piyasadan çekildiği şeklinde haberler var. İlacın pazardan çekilme nedeni eş ilaçlarla rekabet edemiyor oluşudur. Söz konusu ilacın piyasada eşdeğer etkin maddeli, ikisi yerli üretim 5 muadili bulunmaktadır. Bu konuda bir sorun yok” ifadelerini kullandı.

“Sabit kur değişmeli”

İlaçlar için uygulanan Euro kuru düzenlemesinin doğru olmadığını belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ise, “Ülkemize gelen ilaçların çoğu ithal. Bu ilaçlar uzun zamandır ülkemize zaten gelmiyor. Organ nakli ilaçlarının yanı sıra kanser hastalarının, tüp bebek tedavisi görenlerin ve kalp gibi önemli rahatsızlıklarla uğraşan hastaların çoğu ilaçlarını almakta güçlük çekiyor. Burada yapılması gereken hata, 14 TL’ye sabitlenen Euro kurunun enflasyon oranına göre düzenlenmesi. Elbette kendilerince doğru bir karar verdiler, tasarruf etmeye çalışıyorlar. Anlayabiliyoruz. Ancak sağlıktan tasarruf edilmez. İlaç firmaları sabit kur nedeniyle zarar ediyorlar. Zarar eden firma neden ilacını bizim ülkemize göndermek istesin ki. Bu insanlar milyarlarca dolar harcıyorlar bu ilaçları üretmek için. Elbette kar elde etmek isteyecekler. Bu da bir sektör. Bu konuda tasarruf adımlarının düzenlenmesi şart. İlaç fiyatlarından tasarruf etmek yerine başka kalemlerden tasarruf edilmesi gerek “diye konuştu. 

Kaynak: Dilek Çakır