Ekonomi

İlaca zam, depoya kota, vatandaşa mağduriyet!

İlaç fiyatlarındaki Euro kuruna yapılan ve 16 Aralık 2023’te Resmi Gazete’de yayınlanan yüzde 25’lik zam kararı ile uygulama tarihi arasındaki süreçte, depoların eczacılara ilaç satışında kota koyduğunu belirten İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Vatandaş kapı kapı ilaç arayacak” dedi

Abone Ol

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuru güncellendi. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Öngören Cumhurbaşkanı Kararı 16 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre; 14 lira olarak uygulanan güncel Euro kuru değeri yüzde 25 artırılarak 17 lira 55 kuruş seviyesine yükseltildi. Güncellemeyle birlikte, fiyat korumalı ürünlerde uygulanan barem değerleri de aynı oranda güncellenerek, barem değerleri, 60,51 lira ve diğer ürünlerde ise 31,62 lira oldu. 

“Depolar kota koydu”

İlaç fiyatlarının Euro kuruna sabitlenmesi uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini belirten İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, uygulamadan vazgeçilerek mevcut kur üzerinden gerekli zamların yapılmasının daha doğru bir politika olacağının altını çizdi. Mevcut kurla yerli üretim ilaçların maliyetleri birazcık nefes alacak olsa da, kanser ve kalp gibi rahatsızlıklarda kullanılan ithal ilaçların temininde büyük sıkıntıların devam edeceğini kaydeden Sayılkan, “Yeni fiyat güncellemesi Resmi Gazete’de açıklandıktan sonra, ilaç depolarından bilgi geldi. Depolar fiyat artışından önce ilaç vererek zarara uğramamak adına ilaç teminine kota koydular. Öyle ki, eczaneler, ilaçları sadece belirli sayılarda alabilecek. Vatandaşlar da ilaç bulamadıkları için bu süreçte mağdur olacaklar” dedi.

8 günlük çile

Fiyatlardaki yeni güncellemenin 16 Aralık’ta Resmi Gazete’de açıklanmasına rağmen 25 Aralık’ta yürürlüğe girecek olmasının arada geçecek 8 günde hem eczacıları hem de vatandaşı mağdur edeceğini belirten Sayılkan, “İnsanlar mevcut durumda zaten ilaçlarını bulduklarında daha sonra bulamam endişesiyle stoklama yolunu izliyordu. Bu 8 günlük süreçte de eczane eczane ilaçlarını arayacaklar. Böyle bir durumda eczaneler de zor durumda kalıyor. İlaç olmadığı için zarar ediyorlar. İlaç firmaları kendi çapında haklı olabilir ancak vatandaşın durumunu da göz önünde bulundurmaları gerekir” diye konuştu. 

“Absürd ısrar”

Yapılan zammı hammadde temini ve üretim maliyetlerinin artması nedeniyle ilaç firmalarının istediğini belirten Sayılkan, “İlaç fiyatlarındaki güncelleme kararının 1 gecede alınan ve anında yürürlüğe giren diğer önemli kararlardan ne farkı var?” sorusunu yönelterek, sağlık alanındaki eski usul karar yürütme mekanizmasını anlayamadıklarını dile getirdi. Eczacıların hem asgari ücrete yapılacak zam, hem kiralardaki fahiş artışlar hem de ilaca yapılan yüzde 25 zamla, zor günler yaşayacağını vurgulayan Sayılkan, “Milyonlarca vatandaş ve binlerce eczacı kapı kapı ilaç arayarak mağdur olacak. Bu geçmiş yıllardan beri gördüğümüz bir mağduriyet. Görünen köy kılavuz istemez. Fiyatlardaki Euro kuru uygulamasından ısrarla vazgeçilmemesi oldukça absürd” ifadelerini kullandı.