Türkiye’de art arda gelen zamlara bir yenisi daha eklendi. Bu kez de vatandaşın tedavi için kullanmak zorunda olduğu ilaç fiyatlarının Katma Değer Vergisi (KDV) oranına yüzde 2 zam yapıldı. Yapılan bu zamla birlikte yüzde 8 olan ilaç KDV’si yüzde 10 oranına yükseldi. Sektör yetkilileri halihazırda ilaca ulaşımda zorlanıldığını vurgularken, yapılan zamların vatandaşın sağlığını tehlikeye attığını belirtti.

'KDV sıfırlanmalı'

KDV oranının artırılmasının yanlış bir karar olduğunu belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Yapılan son düzenlemeyle ilaç fiyatlarında yüzde 2 oranında bir artış yapılmasıyla vatandaşların ilaca ulaşımı daha da zorlaştırıldı. Bizler sağlıkçılar olarak tüm sağlık hizmetlerinde KDV’nin 0 olması gerektiğini söylerken, bu oranın yüzde 10’a çıkarılması oldukça garip. Aynı zamanda birçok farklı ürünler kapsam dışı bırakılırken, ilacın bu vergi artırımına dahil edilmesi oldukça  düşündürücü” dedi.
Bitkisel içerikli ürünler ve gıda takviyelerinin bu artışa dahil olmadığını vurgulayan Sayılkan, “Hayati öneme sahip tedavi malzemesi olan ilaçların KDV oranlarının artırılması doğru değil. İlacın en büyük alıcısı devlet. Devletin kendi satın aldığı üründe KDV’yi artırarak buradan bir gelir elde etme isteği oldukça yanlış. Bu durum kendi parasıyla ilaç alan ve sosyal güvenlik sigortası olmayan vatandaşın sırtına yüklenmiş bir yüktür” ifadelerini kullandı.

'Vatandaş ilaç bulamıyor'

Bulunamayan ilaçlar ile ilgili devletin çalışma yapmadığını vurgulayan Sayılkan, “İlaç fiyatını belirleyen Euro kurunu aralık ayında 10,76 TL’ye sabitlediler. Dolayısıyla biz 7-8 aydır 10,76’dan işlem gören ilaçlarla hizmet vermeye çalışıyoruz. Şöyle de bir gerçek var, Türkiye’de kullanılan ilaçların yarısından çoğu ithal. Şimdi siz, yarısından çoğu ithal olan ve insan sağlığını doğrudan etkileyen bir üründe 10,76’lık bir kur belirleyip, bütçeye artı değer yazacağım, tasarruf yapacağım gibi yanlış bir işin içerisine girerseniz, vatandaşın ilaca ulaşımını engellemiş olursunuz ki, şu anda zaten bu yaşanıyor” dedi.

İnsan sağlığı üzerinden vergi alınmasının doğru olmadığını söyleyen Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık-Sen) Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “KDV oranlarının artırılmasıyla ilaçlar yüzde 2 zamlanmış oldu. Yapılan bu artışla insan sağlığı üzerinden vergi alınmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde ilaçlara KDV oranı dışında da yüksek zamlar geleceği de söyleniyor” dedi.

İlaca sabit kur

“İlaçların millileştirilmesi gerekli” diyen Doğruyol, “Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SSK) 2006 yılında birleştirilmesiyle beraber, ilaç fiyatları değişmeye başladı. Daha önce SSK’nın ilaç fabrikası vardı ve ne hikmetse hiçbir gerekçe yokken kapatıldı. Şu an itibariyle ilaç temininde de dövizin kur sabitlemesinden dolayı sıkıntılar yaşanıyor. Hatta bazı ilaçlar da ülkemizde maalesef bulunamıyor. İlaç hayati bir şey, Yapılan bu hatadan dönülmesi gerekli” ifadelerini kullandı.


İlaç kullanımı sınırlanmalı

“Tedavi için kullanılan her ilacın da bir yan etkisi oluyor. Bu ilaç kullanımının da özellikle gereksiz ilaç kullanımının da sınırlandırılması gerekli” şeklinde konuşan Birlik Sağlık Sen Başkanı Ahmet Doğruyol, “Yıllarca hekimlerimiz her isteyen vatandaşa antibiyotik yazdı. Daha sonra Sağlık Bakanlığı bu konuya sınırlama getirdi. Bunun gibi gereksiz ilaç kullanımının da önüne geçilmesi lazım” dedi.

Kaynak: Dilek Çakır