Bilim ve Teknoloji

IMEI klonlama devri bitti! 3 Milyon cep telefonu kapatılacak

Abone Ol

Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılması

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ" ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Devlet, Sektör ve Vatandaş Açısından Değerlendirme

Mustafa Kemal Turnacı, bu önemli değişikliğin devlet, sektör ve vatandaş açısından detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Düzenlemenin temel hedefinin, devletin kayıt dışı telefon ticaretini önlemek ve vergi kayıplarını azaltmak olduğunu belirtti.

Kayıtsız Telefon Ticaretine Engelin Getirilmesi

Turnacı, yeni düzenleme ile kayıtsız telefonların piyasada ticaretinin önüne geçileceğini ifade etti. Vergi kaçakçılığını ve kayıt dışı ekonomiyi sınırlamak için bu adımın atıldığını söyledi.

Vatandaşların Korunması

MOBİSAD Başkanı, düzenlemenin vatandaşları koruma amacı taşıdığını vurgulayarak şunları ekledi: "Vatandaşlar için oldukça faydalı bir değişiklik yapıldı. Artık kullanılmayan cep telefonlarının seri numaraları kopyalanarak kayıt dışı telefonlarda kullanılıyordu. Ancak yeni düzenleme ile bir yıl boyunca kullanılmayan telefonlar kapanacak, ancak kullanıcılar eski hatlarını taktıklarında tekrar kullanmaya başlayabilecekler. Bu sayede seri numaralarının kopyalanmasının önüne geçilmiş olacak."

Kopyalamanın Önüne Geçilmesi

Seri numarası klonlanan telefonların tekrar açıldığında, kopyalama yapılan telefonların da kapanacağını açıklayan Turnacı, kopyalamanın önüne geçmek için belirli bir süre içerisinde telefonun sinyal alması gerektiğini belirtti.

Klonlanmış Cihazların Kullanılmaması Gerektiği

MOBİSAD Başkanı, klonlanmış cihazların kullanılmaması gerektiğini ve bunun suç teşkil ettiğini vurguladı. Türkiye'de 3 milyondan fazla klonlanmış cihaz bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Turnacı, "Bu değişiklikle birlikte tekrar kopyalamanın önü kesilmiş olacak. Legal kanal ise olumlu bir şekilde etkilenecek." dedi.

Taksit Sınırlamasının Değerlendirilmesi

Son olarak, Türkiye'de cep telefonu taksit sınırlamasının mevcut olduğunu hatırlatan Turnacı, bu sınırlamanın esnetilmesinin sektöre nefes olacağını sözlerine ekledi.