İngiltere’de 14 yıl sonra İşçi Partisi

Abone Ol

Tarih gözlerimizin önünde yazılıyor! İngiltere’deki seçimlerin sonuçları medyada iddialı bir sunumla sandıkların açılması ile halka anlatılıyor. Britanya’da 650 ayrı seçim bölgesi var, yapılan sayımlara göre İsçi Partisi Avam Kamarası’nda mutlak çoğunluğu elde etti. Bu durumu, İşçi Partisi’nin, Tony Blair’in liderliğinde 1997’de 418 sandalye kazandığı tarihi rekorla kıyaslamak mümkün. Cuma sabahı itibari ile İşçi Partisi’nin bu sonucu alıp alamayacağı merak konusu idi. Avam Kamarası’ndaki 650 sandalyenin 410’unu İsçi Partisi aldı. Bu aşamada, Keir Starmer’in adı, İngiltere’nin yeni Başbakanı olarak önümüze gelecek.

İngiltere’deki bu tarihi seçimin sonuçlarını bir kenara bırakırsak yeni İngiliz Hükümeti’nden ne bekleyeceğimize dair bazı yorumlar yapalım. Starmer kampanyasını “Değişim!” sloganıyla gerçekleştirdi. Ancak başarısız olan Muhafazakarları eleştirmeye odaklanan İsçi Partisi, planları konusunda spesifik olmaktan titizlikle kaçındı. Yani şunu demek istiyorum: İngiltere’de yeni kurulacak hükümetten köklü değişiklikler beklememiz pek olası değil.

Astana’da konuşan Vladimir Putin, Londra’nın Ukrayna krizini çözmeye yönelik barış anlaşmalarını  bozmadaki rolünü bir kez daha hatırlattı. Bu durum, İngiltere’de yeni hükümetin dış politika hatalarından ders çıkarmayacağı anlamına mı geliyor, bunu ilerleyen zaman içinde göreceğiz. Dolayısı ile “Tarihin gözümüzün önünde gerçekleştiğine” dair acılar mı olacak, yoksa bu acılar ortadan mı kalkacak?”

**

Astana’da yaklaşık bir saat süren Putin-Erdoğan görüşmesinde Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin giderek geliştiği açıklanırken, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali’nin bir an önce devreye alınmasının gereğini vurguladı. Putin ve Erdoğan konuşmalarında turizm konusuna da değindi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na göre bu konu çok önemli idi.

Rusya Devlet Başkanı Putin’le Erdoğan arasındaki son görüşmeler en son 4 Eylül 2023’te gerçekleşmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, bu müzakerelerin çok yapıcı olduğunu ifade ederken  bu ikili görüşmelerde hiçbir belgenin imzalanmadığını da söyledi.

Astana’daki Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad’ın görüşmesi de bekleniyordu ama bu görüşme gerçekleşmedi. Bu görüşmeye İran’ın engel olduğu söyleniyor ama ne kadar gerçek bu da merak konusu? Son günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Esad’ın görüşmeleri konusu medyada ne zaman gündeme gelse ortalık karışıyor ve bu görüşmeler engellenmeye çalışılıyor, neden acaba? 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in erken seçim çağrısı bazı yazarların gündeminde ama bu seçimin olmayacağı görüşü de hakim bazı yazarlara göre. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi “Cumhurbaşkanlığı seçiminin önünde 4 yıl var demek, 4 altın yıl demek. Üçüncü Dünya Savaşı’nın konuşulduğu, dünyanın yeniden şekillendiği, halkımızın başta enflasyon ve hayat pahalılığı olmak üzere sorunlarına çözüm beklediği bir dönemde, erken seçimin ülkeye ne yararı var?” diyor.

Evet, son yazılarımda ‘Üçüncü Dünya Savaşı kapımızda’ diye yazmıştım ama Türkiye’de bu göz ardı edildi ancak konu son günlerde yeniden konuşulmaya başlandı. Savaş çok kötü bir şey, çoluk çocuk demeden insanlar ölüyor. Son günlerde Rusya ve Ukrayna savasında İHA’ların saldırısı ile küçücük çocuklar hayatlarını kaybetti.