Çin, yapay zekanın silahlı kuvvetlerde liderlik rolü üstlenmesine karşı çıksa da, bu tutum, Çinli bilim insanlarının laboratuvar tabanlı savaş simülasyonlarında kullanılmak üzere bir yapay zeka askeri komutanı geliştirmesini engellemedi. Chip'in South China Morning Post'tan bildirdiğine göre, yapay zeka, insan askeri liderlerini temel alarak sadece güçlü ve zayıf yönlerini değil, aynı zamanda kişilik özelliklerini ve düşünce kalıplarını da yansıtıyor.

Insani Arka Plana Iten Teknoloji Cinin Yapay Zeka Komutaniyla Tanisin (1)-1

'SANAL KOMUTANLARIN KULLANIMI SINIRLI'

Haberlere göre, sanal komutanlar Hebei'deki Ulusal Savunma Üniversitesi Müşterek Harekat Koleji'ndeki laboratuvarla sınırlı kalıyor. Görünüşe göre, yapay zeka komutanı, sürekli evrilen sanal savaşlara katılırken, kuvvetlere benzersiz yetkilerle komuta edebiliyor.

Insani Arka Plana Iten Teknoloji Cinin Yapay Zeka Komutaniyla Tanisin (2)

Ayrıca, projeye ilişkin yapılan araştırmalar, yapay zekalı askeri komutanın hızla öğrenme yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor. Ne yazık ki, bu konuyla ilgili makale sadece Çince bir dergide yer alıyor olan "Müşterek Kontrol ve Simülasyon" adlı dergide yer alıyor. Ancak raporlara göre, yapay zekanın askeri kullanımının oldukça "uygulanabilir" bir çözüm olduğu belirtiliyor.

Insani Arka Plana Iten Teknoloji Cinin Yapay Zeka Komutaniyla Tanisin (1)

Yapay zekanın geleceğiyle ilgili endişeleri olanlar, bu gelişmelerden pek memnun olmayabilir. Zaten yapay zekanın insanlığın ötesine geçişine dair birçok tartışma var. Eğer askeri operasyonlarda yapay zeka kullanılmaya başlanırsa, bu endişelerin daha da artacağı kolayca tahmin edilebilir. Yapay zeka bağımsız karar verme yeteneğini geliştirdikçe, bu tartışmaların daha da alevleneceği öngörülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ