İran’da son durum

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi dünya çapında pek çok insanı alarma geçirdi ve korkuttu. “Saraybosna’da vurulma” ve “Dünya savaşı” konuşuldu, birçok kişi Reisi’nin helikopterinin düşüşünün kötü hava koşulları, ekipman arızası veya pilot hataları gibi trajik koşulların birleşiminin sonucu olduğuna inanmıyor..

Abone Ol

Bu kazada İsrail başta olmak üzere yabancı bir iz aranıyor. İsrail ile İran arasındaki düşmanlık sadece istikrarlı değil, akıl üstü bir durum yaratıyor. İsrail’in Şam’daki İran Konsolosluğuna  yakın zamanda yaptığı saldırı bunun kanıtı olarak görülebilir.. İranlı Generallerin Suriye’nin başkentinde öldürülmesinin ardından İran ilk defa kendi topraklarından İsrail’e, doğrudan bir füze saldırısı ile karşılık verdi. Bu saldırı büyüktü ama can kaybı olmadı, İsrail ise buna sembolik bir saldırı ile cevap verdi, ancak intikam sözü verdi.

İranlı uzmanlar bu kaza için tam bir sonuca varamadılar, terör saldırısı belirtisi de göremediler. İbrahim Reisi’nin helikopterinde havadan yerden bir füze ile düşürüldüğüne dair bir ipucu bulunamadı. Bu sert iniş büyük bir olasılıkla arızadan kaynaklanmış olarak görüldü ama önümüzdeki günlerde kesin sonuç belli olabilir..

Helikoptere, Azarbaycan – İran sınırından kalkmadan önce kasıtlı olarak hasar verildiği düşüncesi de ileri sürülüyor uzmanlarca. Bakü ile Tel Aviv’in yakın bağları göz önüne alındığında İsrail’in izi aranabilir ama bu oldukça saçma bir düşünce olabilir.

Netanyahu Gazze’de katliam yapıyor, dünyanın gözü ile. Şam’da İranlı generallere saldırı kararı bir provokasyondu ve çılgıncaydı. İsrail Başbakanı’nın ABD’yi İran’a karşı savaşa sürüklemek çabaları hiçbir sonuç vermedi.

İran ise zamanın kendisinden yana olduğunu hem de bölgede ve dünyadaki güç dengesinin  kendi lehine değiştiğinin bilincinde olarak provokasyonlara boyun eğmiyor..

Reisi’nin ölümü ile İran’da iç siyasi durumun değişeceği görüşü de var. İktidar mücadelesi başlayacak İran’da, 50 gün içinde seçime gidilecek bu ülkede. İran İslam Cumhuriyeti siyasi modeli oldukça karışık ama ülke içinde dengelenmiş. Reisi’nin ölümü iç karışıklığa yol açmayacak gibi görülüyor.

Temmuz ayında yeni bir Cumhurbaşkanı seçecek olan İran halkı ve rotayı Ayetullah Hamaney belirleyecek.

**

Rusya’da herkesin konuştuğu vergi sistemindeki değişiklik gerçeklesiyor. Bugün vergi mevzuatı için yapılacak görüşmeler Devlet Duması’nda gercekleşecek. Maliye Bakanı Anton  Siluanov’a göre ülkedeki halkın çoğunluğu vergi değişikliğinden hiçbir şekilde etkilenmeyecek. Vergi artışları yalnızca büyük şirketlere, yüksek cirosu olan işletmelere ve yüksek gelirli bireylere uygulanacak. Küçük işletmelerin yaklaşık yüzde 95’i önceki vergi rejimi kapsamında faaliyet gösterecek. Rusya’daki bu vergi sistemini aslında, bizim de uygulamamız lazım nedeni Türkiye’de büyük paralar kazanan şirketler neredeyse vergi vermiyorlar. Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı, demir çelik alanındaki iki firmaya vergi kaçırmalarından dolayı 7 milyar lirayı bulan para cezaları verdi. 

Avrupa ülkelerinde seferberlik yönetmelikleri değişiyor. Almanya ve benzeri ülkeler seferberlik için yeni kanunlar çıkarıyor, bizde de yeni Seferberlik Kanunu 21 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.