Türkiye İş Bankası, iklim değişikliği ile mücadele ve düşük karbonlu ekonomiye geçiş kapsamında karbonsuzlaşma yolunda 2030 hedeflerini açıkladı. Banka, enerji üretimi, çimento ve demir çelik sektörlerinde emisyon yoğunluğunun 2021 baz yılına göre sırasıyla yüzde 61, yüzde 21 ve yüzde 10 azaltılmasını hedefliyor.

Müşteriler ile birebir çalışmalar yürütüldü

Banka, belirlenen sektörlerdeki hedefleme çalışmasında Karbon Muhasebesi Finansalları Ortaklığı (PCAF) metodolojisini kullandı. Diğer sektörlere ilişkin çalışmalarını da sürdüren banka, hesaplamaya esas teşkil eden verilerin kalitesini en üst düzeye çıkarmak için bu süreçte müşterileri ile birebir çalışmalar yürüttü.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, konuya ilişkin açıklamasında, iklim değişikliği ile mücadele konusundaki çalışmalarının ivmelenerek devam ettiğini belirterek, "Net Sıfır Bankacılık Birliği taahhütleri kapsamında hedeflerine ulaşabilmek için, karbon yoğun sektörlerde 2030 yılı ara dönem emisyon azaltım hedeflerini ortaya koyduk. Söz konusu hedefler, kredi portföyümüzün karbon ayak izini kademeli olarak azaltmak için önemli bir adımdır." dedi.

'Yeşil dönüşüme katkı sağlamayı taahhüt ediyoruz'

Aran, "Kredi portföyümüzü iklim riskleri bakımından ele almaya devam ederken; iklim değişikliğini yeşil dönüşüm için yarattığı fırsatlar açısından da değerlendiriyoruz. Bu konuda müşterilerimizin sürdürülebilirlik yolculuğunda onlara eşlik etmeye devam edeceğiz. Enerji üretimi projeleri portföyümüzde yüzde 77 paya sahip yenilenebilir enerji projeleri için toplamda 6,8 milyar dolar kaynak sağlamamızın yanı sıra 2026 yılına kadar sürdürülebilir finansman alanına yönelik 300 milyar TL'lik kaynak paketi ile de ekonomideki yeşil dönüşüme katkı sağlamayı taahhüt ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Banka, ekonomideki yeşil dönüşümü desteklemek üzere Net Sıfır Bankacılık Birliği ara dönem hedeflerinin yanı sıra 2040 yılına kadar kademeli olarak kömür finansmanını da sonlandıracağını açıkladı. Banka, 2020'de sektöre yön verecek nitelikte bir karar alarak elektrik üretiminde kömür ve doğalgaza dayalı yeni termik santral yatırımlarının ve 2021 yılında ise yeni kömür madenciliğini finanse etmeyeceğini duyurmuştu.

İş Bankası'nın karbonsuzlaşma hedefleri, Türkiye'nin de iklim değişikliği ile mücadele ve düşük karbonlu ekonomiye geçiş hedefleriyle uyumlu. Türkiye, Paris Anlaşması kapsamında 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını 2010 yılına göre yüzde 21 azaltmayı taahhüt ediyor.

Kaynak: DHA