TÜRK-İŞ, DİSK ve HAK-İŞ Genel Başkanları ortak açıklama yaptı. Son yıllarda yaşanan ekonomik krize ilişkin sorunların konuşulduğu toplantının ardından 10 maddelik çözüm önerisi de hazırlandı.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptığı açıklamada, "Daha çok kazanandan daha az, daha az kazanandan daha çok vergi alınması söz konusu. Adil bir vergi sisteminden bahsedemiyoruz. Bu vergilerin nereye harcandığını da bilemiyoruz. Yaşadığımız sorunlar bize ortak hareket etme sorumluluğu veriyor. Burada sadece sorunları değil çözümleri de konuştuk. Yerel seçimlerden sonra yeni gelen başkanlar işçileri işten çıkarmaya başladı. Bizim konfederasyonumuza bağlı en az 5 bin işçi işten çıkarıldı. Parti liderlerine sesleniyorum, işçilerin işiyle ekmeğiyle oynamasınlar. İsrafın çözüm yolu işten çıkarma değildir. Bütün partilerden işçi çıkarmalara son vermelerini istiyoruz, bu çağrıyı yapıyoruz. Adil bir vergi sistemi ve refahın adil paylaşımının gerçekleşmesi için gereken ilk konu sendikal örgütlenmenin önündeki engelin kaldırılmasıdır" ifadelerini kullandı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Üç konfederasyon olarak çözüm önerilerimizi içeren bir ortak metin hazırladık. Çalışma hayatının temel gündemlerini ele aldık ve çözüm önerilerimizi sunduk. Bugün yaşadığımız bu tablo tesadüfen ortaya çıkmadı. Yaşadığımız bu gerçeklik, ülkeyi yöneten iktidarın siyasal tercihlerinin bir sonucudur. Gelirde, vergide ve ülkede adalet olmalı. Bu sorunlar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde derinleşti. Demokrasinin bütün kurumlarının işlediği, işçilerin hakkının korunduğu demokratik ortamda refah yükselir. Bu ülkede emeğine sahip çıkan işçi herkesi, bütün demokratik kitle örgütlerini, emeğe, insana ait olan her şeye detek olmaya çağırıyoruz. Son yıllarda giderek büyüyen servet ve gelir eşitsizliği sonucu işçilerin alım gücü giderek zayıflamaktadır. Vergide adalet istiyoruz. Ücretlerin vergilendirilmesinde artan vergi oranları işçileri mağdur etmektedir. Geçmiş yıllarda yılın son aylarında ikinci vergi dilimine girmeyen işçiler günümüzde Mart ayında ikinci vergi dilimine girmektedir. Bu durum işçinin refahının düşmesine neden olmaktadır. Az kazanandan, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Vergi sistemi yeniden düzenlenmelidir" dedi

Kaynak: Haber Merkezi