Güncel

İskilipli Atıf Hoca neden asıldı? İskilipli Atıf Hoca ne zaman asıldı?

Abone Ol

26 Aralık 1925'te, Frenk Mukallitliği ve Şapka risalesini yayımlayan İskilipli Atıf Hoca'nın asılmasına giden süreç vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İsmi sürekli erken Cumhuriyet dönemi tartışmalarında geçiyor. Peki İskilipli Atıf Hoca neden asıldı? İskilipli Atıf Hoca ne zaman asıldı?

İskilipli Atıf Hoca neden asıldı?

1922 yılında Ramazan ayında huzur derslerine katılan Âtıf Efendi, Alemdar ve Mahfil gibi gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Cenab Şahabeddin, Ömer Rıza (Doğrul) ve Süleyman Nazif ile itikadî ve fıkhî konularda kalem münakaşalarına girişti. Aynı zamanda İstiklâl Savaşı'nda işgal güçlerine karşı mücadele verdi. 1924 yılında yazdığı ve Maarif Vekâleti'nin izniyle bastırdığı "Frenk Mukallidliği ve Şapka" adlı risalesi nedeniyle şapka kanununa muhalefet suçundan dolayı 7 Aralık 1925 tarihinde tutuklandı. Ankara İstiklâl Mahkemesi tarafından yapılan incelemenin ardından Giresun'a sürgün edildi. Ancak daha sonra tekrar tutuklanarak Ankara'ya gönderildi. 1926 yılında Ankara İstiklâl Mahkemesi tarafından yargılandı ve savcının talep ettiği üç yıllık kürek cezası yerine mahkeme heyeti tarafından idam cezasına çarptırıldı. 4 Şubat 1926 tarihinde Ankara'da Babaeski müftüsü Ali Rızâ Efendi ile birlikte idam edildi.

İskilipli Atıf Hoca ne zaman asıldı?

İskilipli Atıf Hoca, 4 Şubat 1926 tarihinde Ankara'da Babaeski müftüsü Ali Rızâ Efendi ile birlikte asılarak idam edildi.