Herhangi bir alanda başarılı olmak için projelerinizin ya da uğraştığınız işlerinizin teslim tarihlerine uymanız gerekir. Sonuçta, teslim tarihlerine uymak başkalarına olan güvenilirliğinizi ve itibarınızı gösterir. Ayrıca, son dakikada bir görevi tamamlamak için acele etmenin kaygısından ve stresinden de kaçınırsınız.
Ancak, aynı anda birçok görevi bir arada yürütürken, asıl zorluk son teslim tarihlerinin önünde kalmaktır. Bu blog yazısında son teslim tarihlerinin içerisinde kalmak ve işleri tamamlamak için bazı ipuçlarını inceleyelim.
Son tarihlerin önemi
Projelerin veya yapılması gereken işlerin teslim tarihlerinin olmadığı bir dünyada başarılı olabileceğimiz düşünülebilir. Gerçekçi olarak, bu tür ortamlar hiç bir zaman olmayacak. Sonuçta, teslim tarihleri bize zamanın değerini hatırlatır.
- İşi zamanında tamamlamak. Son tarihlerin kullanımı, görevlerin gözden kaçırılmasını veya gecikmesini önlemeye yardımcı olabilir.
- Sorunsuz bir iş akışının sürdürülmesi. Ekip işbirliği ve proje yönetimi, son tarihler sayesinde daha kolay hale gelir.
- Beklentileri tanımlama. Bir son tarih belirlendiğinde, neyin ne zamana kadar teslim edilmesi gerektiği konusunda net beklentiler sağlanır.
- İlham verici eylem. Bir son tarih, insanların önceden plan yapmasına ve aciliyet duygusu yaratmasına yardımcı olabilir.
- Programları organize etmek. Hem kısa hem de uzun vadeli projelerde, son tarihler programlamayı organize etmeye ve yönetmeye yardımcı olabilir.
- Ortak bir hedef belirlemek. Süreç boyunca ekipler son tarihler nedeniyle birbirleriyle iletişim kurabilirler.
- Yapı oluşturma. Bir ekip, son tarihler belirleyerek ve herkesin işinin yolunda olduğundan emin olarak düzenli kalabilir.
Son tarihlerin ayrıca şu faydaları da vardır:
- Hedeflere somutluk katmak.
- İnsanların önceden plan yapmasını kolaylaştırmak.
- Bir görevi hızla tamamlamak için doğru kaynakları belirlemek.
- Herkesin üretken kalmasını sağlamak.
Son olarak, teslim tarihi baskısı artan kaygı ve strese yol açabilir, bu da uykusuzluk ve sinirlilik olarak kendini gösterir. Beklentileri karşılayamama konusunda sürekli endişe duymak da öz güven eksikliğine ve düşük öz saygıya neden olabilir.
Peki bu durumlar karşısında nasıl bir yol izlenebilir?
1. Daha az teslim tarihi belirleyin
Son teslim tarihlerinize ayak uydurmanın en kolay yolu nedir? Daha az son teslim tarihi belirlemek. Sonuçta, hayır demek için ne kadar cesaretiniz varsa, bunun mutluluğunuz üzerindeki etkisi de o kadar önemli olur.
Hayatınızda ve işinizde en önemli önceliklerinizin ne olduğunu belirleyin ve bunu kendiniz için daha kolay hale getirin.
Örneğin, diğer insanların toplantılara veya projelere katılma tekliflerini nazikçe reddedin. Onlara, “Çok isterim ama şu anda söz veremem. Müsait olduğumda size geri dönmem sorun olur mu?” diyebilirsiniz.
Çoğu insan, siz rica ettiğinizde sizi tamamen serbest bırakacaktır. Kolay bir hedef olmadığınızı gördüklerinde, onları reddetmekte zorluk çeken başka birini bulmaya çalışacaklardır.
2. Bunu yazın
Son tarihlerin yazılmasının önemi yeterince vurgulanamaz.
Öncelikle, organizasyonunuzu ve odaklanmanızı korumanıza yardımcı olur. Bir son tarihiniz olduğunda bir görevi tamamlama olasılığınız artar.
Son teslim tarihlerini yazmanın ikinci faydası, görevlerinizi önceliklendirmenize yardımcı olabilmesidir. Ne zaman teslim edilmesi gerektiğini biliyorsanız, en önemli görevleri önceliklendirmek daha kolaydır.
Üçüncüsü, teslim tarihlerini yazmak stresi azaltabilir. Neyin ne zaman yapılması gerektiğinin açık bir şekilde anlaşılması işinizi daha az bunaltıcı ve stresli hale getirir.
Son tarihleri kaydetmek için bir takvim veya planlayıcı kullanmanızı öneririm. Tüm son tarihlerinizi takip etmenin yanı sıra, bu araçlar hiçbir şeyi unutmamanız için hatırlatıcılar ayarlamanıza da yardımcı olabilir.
3. Görevlerinizi öncelik sırasına koyun
Tüm görevlerin ya da işlerin eşit olmadığını anlamak önemlidir. Bazı durumlarda, bir görevin diğerlerinden daha fazla önemi ve aciliyeti vardır. Bu nedenle, görevlerinizi önceliklendirirken aşağıdaki faktörler dikkate alınmalıdır:
- Önem. Genel hedefleriniz açısından, görev ne kadar önemlidir?
- Aciliyet. Görevin belirli bir zaman dilimi içinde tamamlanması gerekiyor mu?
- Karmaşıklık. Görev zor mu?
- Bağımlılıklar. Bu görev başlamadan önce tamamlanması gereken başka görevler var mı?