İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), "Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları" projesinin ikinci etabına geçti. Proje kapsamında İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'nde konuşlandırılan şamandıralarla deniz çayırları korunacak ve iklim değişikliğinin etkileri izlenecek.

Projenin yeni aşamasında, İstanbul Boğazı'nda Zostera marina deniz çayırlarının bulunduğu Büyük Liman ve Beykoz-Sultaniye açıklarına ilk iki şamandıra yerleştirildi. Ayrıca, Marmara adaları bölgesindeki Paşalimanı Adası ile Narlı Köyü'ne sekiz araştırma şamandırası daha yerleştirilecek.

Şamandıraların üzerinde "Denizlerin akciğerleri deniz çayırlarının araştırma şamandırasıdır. Lütfen zarar vermeyiniz" yazısı ve acil durumlar için telefon numarası bulunuyor. Bu sayede balıkçılar ve tekne sahipleri bilgilendirilerek deniz çayırlarının korunması amaçlanıyor.

Beykoz açıklarında düzenlenen basın toplantısında, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İzlem Erdem ile TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk proje hakkında bilgi verdi. Erdem, projenin birinci yılında iki yeni deniz çayırı alanının keşfedildiğini belirterek, Marmara Denizi için sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti. İş Bankası'nın karbon-nötr olma hedefini 2035'ten 2026'ya çektiğini ve bu doğrultuda önemli taahhütlerde bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Öztürk ise yerleştirilecek şamandıraların sadece deniz çayırlarını korumakla kalmayacağını, aynı zamanda iklim değişikliğini izlemek için kullanılacağını belirtti. Şamandıralara yerleştirilecek sıcaklık ölçüm cihazlarıyla deniz suyu sıcaklığı düzenli olarak ölçülecek ve bu veriler iklim değişikliğinin etkilerini anlamada önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca, tonozların zamanla Marmara Denizi'nde sübye ve kalamarlar için yaşam alanı oluşturması bekleniyor.

Öztürk, Marmara Denizi'nde geçen yıl yeni Posidonia oceanica deniz çayırları yatakları bulduklarını ve bunların bilimsel dergilerde yayımlandığını söyledi. Marmara Adası, Avşa Adası, Erdek merkez ve köylerinde toplam 20 okulda 4 binden fazla öğrenciye denizler ve deniz çayırları hakkında eğitim verdiklerini de ekledi.

Toplantı sonunda, deniz çayırlarının durumu su altı dronu ile katılımcılara canlı olarak gösterildi.

Kaynak: AA