İstanbul Valiliği'nden yapılan son duyuruya göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 'Kış saati' genelgesi çerçevesinde 34 ilçede eğitim süresiyle ilgili düzenlemeye gidildi. Valilik açıklamasında, ikili eğitim veren okullarda ders sürelerinin 40 dakikadan 35 dakikaya düşürüldüğü belirtildi.
34 ilçe etkilenecek
İstanbul Valiliği'nin kararı, 34 ilçedeki okulları etkilerken, ders saatlerinin bu düzenlemeyle birlikte yeniden planlandığı bildirildi.
Ne olmuştu?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla yayımlanan genelgede, okulların ders başlama ve bitiş saatlerinin, mevcut mevzuatlar doğrultusunda belirlenen kurallara uygun şekilde düzenlendiği ifade edildi. Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na atıfta bulunularak, valiliklerin yerel şartlara göre çalışma saatlerini belirleme yetkisine sahip olduğu vurgulandı.
Saatler geri alınacak mı?
Türkiye’de 2016 yılında başlatılan kalıcı yaz saati uygulaması, hala geçerliliğini koruyor. Ekim ayının başlamasıyla birlikte gün ışığının süresi de değişti. Özellikle sabah erken saatlerde işe ve okula giden vatandaşlar, bu uygulamanın devam edip etmeyeceğini merak ediyordu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuya ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Peki, bu yıl saatler geri alınacak mı?
Bakan Bayraktar'dan Yaz Saati Açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçtiğimiz günlerde düzenlenen AK Parti Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bayraktar, saatlerin geri alınmasıyla ilgili herhangi bir değişiklik planlanmadığını belirterek, "Şu an için bir değişiklik öngörmüyoruz, ancak iller, mesai ve okul saatlerine dair kendi düzenlemelerini yapabilirler," dedi.
Saatler Ne Zaman Geri Alınacak?
Türkiye’de 2016 yılında kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmesinin ardından, saatlerin geri alınması durdurulmuştu. Bu yıl da aynı şekilde, 29 Ekim Pazar günü dünya genelinde saatler geri alınacak olsa da, Türkiye’de bu uygulama geçerli olmayacak. Kış saati uygulaması 2024'te yine uygulanmayacak ve saatler geri alınmayacak.
Yaz ve Kış Saati Uygulamalarının Tarihçesi
Yaz ve kış saati uygulaması, gün ışığından daha fazla yararlanma amacıyla ilk kez 1700’lü yıllarda gündeme gelmişti. Benjamin Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'ne elçi olarak gönderildiği dönemde, Paris'te yaşayan halkın mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha verimli yararlanması için The Journal of Paris adlı gazetede bir makale yayımlamıştı.