Sofraların vazgeçilmezi olmaya aday istiridye mantarı, hem lezzeti hem de sağlık için sunduğu faydalarıyla dikkat çekiyor. İçeriğindeki yüksek protein, lif, vitamin ve mineral içeriğiyle besleyici bir seçenek olan istiridye mantarı, sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamanın anahtarı olabilir. Gelirken, istiridye mantarının sağlığa olan faydalarını ve nasıl kullanılabileceğini keşfedin!

1. İstiridye mantar sote tarifi

İstiridye mantar sote tarifi için malzemelr:

  • 1/2 kilogram istiridye mantarı (iri doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber (arzuya göre)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

İstiridye mantar sote tarifi yapılışı:

  1. Geniş ve büyük bir tavayı ısıtın. Yağları ekleyin. Soğanı ve sarımsağı ekleyin, güzelce pişirin.
  2. İstiridye mantarını ekleyin ve güzelce sotelemeye devam edin.
  3. Soğan ve mantarlar renk alınca ve yumuşayınca baharatları ekleyin. Biraz daha pişirin.
  4. İstiridye mantar sote hazır. Tuz, karabiber, pul biber ve taze kekiği de ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp servis edin. Afiyetler olsun!

2. İstiridye mantarlı tapas tarifi

İstiridye mantarlı tapas tarifi için malzmeler:

  • 150 gram istiridye mantarı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 3 dal taze soğan
  • 2 dilim tam buğday ekmeği
  • 30 gram labne peyniri

İstiridye mantarlı tapas tarifi yapılışı:

  1. Yapışmaz tabanlı bir tavaya tereyağını ve zeytinyağını alın, yağ biraz ısındıktan sonra ince ince doğradığınız sarımsakları ekleyin.
  2. Sarımsakların kokusu gelmeye başlar başlamaz, yıkanmış ve doğranmış istiridye mantarlarını ilave edin.
  3. Mantarları 2 dakika kadar kavurduktan sonra, soya sosunu ve ince ince doğradığınız 2 dal taze soğanı (diğer taze soğanı süsleme için ayırdık) ilave edin ve 5-6 dakika kadar kapağı kapalı bir şekilde pişmeye bırakın.
  4. Bir servis tabağına üstlerine labne peyniri sürdüğünüz ekmekleri yerleştirin. Hazırladığınız mantarlı harcı ekmek dilimlerinin üstüne paylaştırın.
  5. İnce ince doğradığınız taze soğanla servis edin. Ilık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.

3. Fesleğenli közde istiridye mantarı tarifi

Fesleğenli közde istiridye mantarı tarifi için malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1/2 çay kaşığı soğan tozu
  • 400 gram kestane mantarı
  • 400 gram istiridye mantarı
  • 10 adet çeri domates (doğranmış)
  • 2 dal taze sarımsak
  • 1 avuç taze fesleğen
  • 3 yemek kaşığı parmesan

Üzeri İçin:

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Fesleğenli közde istiridye mantarı tarifi yapılışı:

  1. Bir kasede zeytinyağı, sarımsak ve soğan tozunu karıştırın.
  2. Kestane mantarlarının sap kısımlarını çıkarın ve tüm mantarları yağlayın.
  3. Közmatikte 5-6 dakika közleyin.
  4. Mantarları bir güveç kabına alın.
  5. Üzerlerine çeri domates, taze fesleğen yaprakları, parmesan peyniri ve zeytinyağı gezdirip 190 derece fırında 10-15 dakika pişirin.
  6. Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!

4. İstiridye mantarı tempura tarifi

İstiridye mantarı tempura tarifi için malzmeler:

  • 1 baş istiridye mantarı
  • 1 adet maden suyu (200 ml.)
  • 100 gram un
  • 1 yemek kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 adet buz
  • 1 büyük su bardağı sıvı yağ (ya da zeytinyağı)
  1. İstiridye mantarı tempura tarifi yapılışı
  2. İlk olarak tempura hamurunu hazırlıyoruz. Bir karıştırma kabına unu, tuzu, kabartma tozunu ekleyip yavaş yavaş maden suyunu ekleyip karıştırıyoruz.
  3. Zeytinyağını da ekleyip iyice boza kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Daha çıtır olması için buzları ekliyoruz.
  4. İstiridye mantarlarını uzun uzun şeritler halinde kesiyoruz. Tempura hamuruna batırıp kızgın yağda altın sarısı rengine gelene kadar kızartıyoruz.
  5. Afiyet olsun...

5. İstiridye mantarlı bal kabağı çorbası tarifi 

İstiridye mantarlı bal kabağı çorbası tarifi için malzemeler:

Çorba için:

  • 500 gram bal kabağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 diş sarımsak
  • 1/2 paket krema
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 ade tmuskat cevizi rendesi

Mantar için:

  • 2 adet istiridye mantarı
  • 1 diş sarımsak
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

İstiridye mantarlı bal kabağı çorbası tarifi yapılışı:

  1. İri doğradığınız bal kabağı, patates, havuç, sarımsak ve soğanı bir tencereye alın.
  2. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ilave edin.
  3. Sebzeler yumuşayana dek pişirin ve blenderdan geçirerek pürüzsüz bir karışım elde edin.
  4. Üzerine krema, tuz ve rendelenmiş muskat ilave ederek tatlandırın.
  5. Bir tavada şerit halinde doğradığınız istiridye mantarlarını yağ ve sarımsak ile birlikte çıtır bir kıvam alana dek soteleyin.
  6. Çorbayı bir kaseye alın ve üzerine mantar ilave edip servis edin. Afiyet olsun!

6. Mantarlı lazanya tarifi

Mantarlı lazanya tarifi için malzemeler:

  • 12 yaprak lazanya yaprağı
  • 1 su bardağı rendelenmiş mozarella ve parmesan karışımı (yoksa kaşar peyniri)

Beşamel sos için:

  • 1 litre süt
  • 100 gram un
  • 100 gram tereyağı
  • 1 arpacık soğan
  • 3 adet karanfil
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1/2 çay kaşığı muskat cevizi rendesi
  • 1 çay kaşığı tuz

Mantar harç için:

  • 500 gram kültür mantarı
  • 50 gram istiridye mantarı
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı trüf yağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı öğütülmüş top karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Mantarlı lazanya tarifi yapılışı:

  1. Derin bir tencerede tereyağını eritip, eleniş unu ekleyerek beşamel sosu yapmaya başlayın. Çok hızlı bir şekilde karıştırarak unun kokusu çıkana kadar kavurun.
  2. Azar azar sütü eklerken bir yandan da el çırpıcısıyla karıştırmayı ihmal etmeyin.
  3. Sütün tamamını ekleyip homojen bir karışım elde ettikten sonra arpacık soğanı soyup, boydan boya bir kesik atıp, o kesiğe defne yaprağını sokun. Karanfilleri de soğana saplayın ve tencereye atın. Muskatı da ekleyip karıştrmaya devam edin.
  4. Bu şekilde aralarda karıştıra karıştıra kaynayana kadar devam edin. Kaynayınca tuzunu ekleyip, altını kısın ve en küçük ocağa alıp 10 dakika kadar tıkırdamaya bırakın.
  5. Soğanları mümkün olduğunca küçük doğrayın. Maydanozu incecik kıyın.
  6. Mantarları da soğanlar gibi mümkün olduğunca ufak kesin.
  7. Zeytinyağını büyük bir tavaya alın, kızdırın.
  8. Soğanları ekleyin ve sotelemeye başlayın. 2-3 dakika sonra tereyağını ekleyin ve sotelemeye devam edin.
  9. Soğanlar iyice pişip yumuşayınca, mantarları ekleyin ve sotelemeye devam edin.
  10. Altını çok kısmayın mantarlar suyunu çok kaybetmesin. Sürekli karıştırarak pişirin.
  11. Mantarlar da iyice yumuşayınca kıyılmış maydanoz, trüf yağı, karabiber ve tuzu ekleyin. 1-2 dakika daha soteleyip ocaktan alın.
  12. Fırını 190 derecede ısıtın.
  13. Bir fırın kabının dibine önce biraz beşamel sostan koyun sonra 3 adet lazanya yaprağı  dizin. Yaprakların üzerine beşamel sos, onun üzerine mantarlı harçtan sonra yine 3 tane lazanya yaprağı.
  14. Bu şekilde bütün katları ve harcı kullandıktan sonra son lazanya yaprağının üzerine sadece beşamel sos ve rendelenmiş peynir koyun.
  15. Öncede ısınmış fırında üzeri kızarana kadar 30 dakika civarı pişirin.

7. Çıtır mantar tarifi

Çıtır mantar tarifi için malzmeler:

  • 750 gram istiridye mantarı
  • 1 dilim limon

Sıvı Harç İçin:

  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1 çay kaşığı soğan tozu
  • 1 çay kaşığı su

Bulamak İçin:

  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı panko (ya da ekmek kırıntısı)
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1/2 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1/2 çay kaşığı soğan tozu

Sosu İçin:

  • 5 yemek kaşığı soya sos
  • 1 diş sarımsak (rendelenmiş ve ezilmiş)
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Çıtır mantar tarifi yapılılşı:

  1. İstiridye mantarlarını nemli bir bezle silin ve kararmaması için limonla ovalayın.
  2. Sıvı harç için bir kasede un, tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kimyon, sarımsak tozu, soğan tozu ve suyu birleştirin ve karıştırın.
  3. Ayrı bir kasede un, panko, tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kimyon, sarımsak ve soğan tozunu karıştırın.
  4. İstiridye mantarlarını önce sıvı harca batırın, ardından pankolu karışıma bulayın.
  5. Kızgın yağda istiridye mantarlarını altın sarısı rengi alana kadar kızartın.
  6. Sosu için; soya sos, ezilmiş sarımsak ve toz biberi karıştırın.
  7. Sosu kızarmış çıtır mantarların üzerine dökerek veya bandırarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

8. Mantarlı somon kavurma tarifi

Mantarlı somon kavurma tarifi için malzemeler:

  • 500 gram somon (iri küp doğranmış)
  • 1 paket istiridye mantarı (doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan (iri yarım ay doğranmış)
  • 1 adet kaliforniya biberi (iri doğranmış)
  • 1 adet dolmalık biber (iri doğranmış)
  • 3 yemek kaşığ ısoya sos
  • 1 yemek kaşığı balık sosu
  • 1 tatlı kaşığı susam
  • 4-5 dal taze soğan (iri doğranmış)
  1. Mantarlı somon kavurma tarifi yapılışı
  2. Soğanları tavada yağ ile birlikte soteleyin.
  3. Mantarları da ilave edip yüksek ateşte kavurun. Somonları ilave edin ve 2-3 dakika soteleyin.
  4. Biberleri de ilave edip 2 dakika kadar kavurun.
  5. Son olarak soya ve balık sosu ilave edip güzelce karıştırın.
  6. Ocaktan aldıktan sonra servis tabağına alın. Susam ve taze soğan serpiştirip servis edin. Afiyet olsun.

9. Patates ve enginarlı sebze graten tarifi

Patates ve enginarlı sebze graten tarifi için malzemeler:

  • 8 adet bebek patates (haşlanmış)
  • 8 adet enginar kalbi (konserve)
  • 300 gram istiridye mantarı
  • 2 adet közlenmiş biber (konserve)
  • 3 dilim kızarmış ekmek (parçalanmış)
  • 1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Patates ve enginarlı sebze graten tarifi yapılışı:

  1. Haşlanmış patatesler, enginarlar ve mantarları iri parçalar halinde doğrayın.
  2. Derin ve büyük bir tavayı yüksek ateşte ısıtın.
  3. Isınan tavaya zeytinyağı, patatesler, enginarlar, mantarlar, tuz ve ezilmiş sarımsakları ekleyip 5 dakika soteleyin.
  4. Sotelenen sebzeleri orta boy fırın kabına alın.
  5. Sebzelerin üzerine şeritler halinde közlenmiş biberleri dizin.
  6. Biberlerin üzerine kaşar peynirleri ve kızarmış ekmekler koyup 200 derecelik fırında peynirler eriyene kadar pişirin ve sıcak servis edin. Afiyet olsun.

10. Karnabaharlı ragu soslu makarna tarifi

Karnabaharlı ragu soslu makarna tarifi için malzemeler:

  • 1/2 paket kalem makarna

  • 1/2 adet orta boy karnabahar

  • 8 adet istiridye mantarı

  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 adet orta boy soğan

  • 3 diş sarımsak

  • 1 tutam yenibahar

  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

  • 1 tutam kimyon

  • 1 adet kırmızı biber

  • 1 çay kaşığı toz şeker

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 tutam karabiber

  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri (üzeri için)

  • 1 tutam maydanoz (üzeri için)

Karnabaharlı ragu soslu makarna tarifi yapılışı:

  1. Karnabaharın sadece çiçek kısmını bir bıçak ya da robotla ufak parçalar halinde doğrayın. Kuru soğan, sarımsak, mantar ve kırmızı biberi minik küpler halinde doğrayıp hazırlayın.
  2. Makarna için ocağa derin bir tencerede su koyun ve kaynamaya bırakın. Sos için büyük bir tava ya da geniş bir tencereye zeytinyağını, soğanları, sarımsakları ve bir tutam tuzu ekleyip orta ateşte soğanlar yumuşayana kadar soteleyin.
  3. Tavaya baharatları da ekleyip soteleme işlemine devam edin. Baharatların kokusu çıkınca mantar ve kırmızı biberleri de ekleyip karıştırın. Son olarak karnabaharları ekleyin yüksek ateşte kavurun.
  4. Bu esnada kaynamaya başlayan makarna suyuna bolca tuz atın ve makarnaları tencereye döküp karıştırın.
  5. Tavada kavurmaya devam ettiğiniz sosa şekeri ve salçayı da ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Tüm suyunu çekip kavrulmaya başlayan sosa azar azar makarna suyundan ekleyin.
  6. Makarnalar haşlanınca hafif sulu olarak doğruca sosun içine atın, son olarak tadını kontrol edip tuz, karabiber ekleyin ve birlikte karıştırın.
  7. Makarna sosu çekince ocaktan alın ve tabaklayın. Üzerine biraz parmesan peyniri rendeleyip kıyılmış maydanoz serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
     

Kaynak: Haber Merkezi