Açılışı defalarca ertelenen Bayraklı Şehir Hastanesi'nin açılış tarihi kesinleşti. Dev hastanenin resmi açılışını 29 Eylül günü Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Açılışı 7 kez ertelenen şehir hastanesinin personel, tıbbi ekipman eksiklerinin giderilip giderilemeyeceğine yönelik kritik değerlendirmelerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale, "Eksiklerin giderilebileceğini zannetmiyorum. Ankara Şehir Hastanesi’nde çok uzun süre çalışmış birisi olarak genelde AK Parti o devasa binayı kondurduktan sonra ‘işim bitti’ diyor. Ondan sonra vatandaşı çileli bir yolculuk bekliyor. Bilkent Şehir Hastanesi kurulduktan sonra oranın tüm trafiğini mahvettiler. Sonrasında ekstra yollar açıldı. Şehrin nefes alabileceği alanlardan bir tanesini, oradaki yeşili AK Parti yok etti. Aynısını İzmir’de de yapacaklar. Çünkü önce binayı konduruyorlar. Daha sonra 'icabına bakarız' diyorlar. AK Parti’nin sağlık hizmetlerinden anladığı şey bu" ifadelerini kullandı. 

IMG_9903

'Rantlaşma' vurgusu 

Bayraklı Şehir Hastanesi'nin açılışının ardından depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Alsancak Devlet Hastanesi gibi birtakım hastanelerin yıkılması planlanıyor. Bu hastanelerin yıkılması yerine depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Özlale, AK Parti iktidarının bu alanları rant fırsatı olarak gördüğünü vurguladı. Özlale, "9 tane hastanenin kapatılıp oradaki hastaların şehir hastanesine yönlendirilmesi söz konusu. Bütün dünya şehir hastanelerinden kaçıp küçük ölçekli ve herkesin erişim mesafesinde olan hastanelere giderken biz tüm dünyanın tersine gidiyoruz. Ben bunu toplum sağlığı için ve sağlığa erişim açısından sakıncalı buluyorum. İzmir’deki birçok hastanenin depreme dayanıklı olmadığı gerekçe gösterilerek yıkılması planlanıyor. Bu hastanelerin yıkılmaması gerekiyor. Depreme dayanıklı değilse güçlendirilmesi gerekiyor. İzmir’de gördüğüm eksiklerden bir tanesi de bu. Burası deprem riski taşıyor, burayı yıkalım diyorlar ama yerine ne yapılacağı belirsiz kalıyor. Yerine imar rantı doğuyor. Bu hastaneler ya da eğitim kurumları deprem riski taşıyorsa tabii ki yıkılmalı. Ama yerine yeni eğitim kurumları ve hastaneler daha güçlü bir şekilde yapılmalı. Fakat bizim 20 yıllık AK Parti iktidarı tüm bu kamu kurumlarının olduğu o değerli arazileri bir rant fırsatı olarak görüyor ve bu fırsatı kaçırmıyorlar. Burada kaybeden toplum kazanan AK Parti’ye yakın kısıtlı bir zümre oluyor" 

izmir-bayrakli-sehir-hastanesinin-acilis-tarihi-kesinlesti-1

Merkezi yönetime işaret etti 

Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin bina yapılarak iyileştirileceğini zannetmenin büyük bir yanıldığı olduğunu ifade eden Özlale, bina yapmanın sadece birkaç sermayedarı zengin etmek anlamına geldiğine işaret etti. Bayraklı Şehir Hastanesi'nin açılışıyla birlikte meydana gelebilecek sorunlara yönelik eleştirilerde bulunarak, "Binlerce personel oraya taşınacak. Oranın bir şehir planlaması yapıldığını sanmıyorum. Diğer şehir hastanelerinde de bölgeye uygun planlama yapılmamıştı. Hastalar oraya nasıl gidecekler? Mesela biz Bozyaka Hastanesi’nin kapatılmasını protesto ettiğimizde oradaki vatandaşla da konuştuk. Oraya toplu taşımayla gitmesi durakta hiç beklemese dahi 1,5 saatten önce olmuyor. Ve oraya gidecek olan yeni dolmuş hatlarıyla beraber İzmir’i çok fazla egzoza boğmuş olacağız. Kendi gruplarına çıkar sağlamak için bir şey yapıyorlar. Ben bu binayı diktim, artık şehir düşünsün diyorlar. Bu yerel yönetimin belediyenin bir sorunu değil, bu Ankara’nın sorunu. Eğer biz seçimi kazansaydık, yapacağımız şey çok açıktı. Şehir hastanelerinden tekrar küçük ölçekli hastanelere dönmeyi hedefliyorduk. Çünkü şehir hastaneleri sağlığa erişimi artırmıyor. Bundan 4-5 ay önce en büyük problemlerden bir tanesi hastane randevu sisteminden randevu alamamaktı. Bu hala düzelmedi. Tıbbi cihaz ve ekipmanlar da hala problemler var. Türkiye’de doktorlar en küçük fırsatı bulduklarında yurt dışına kaçıyorlar" şeklinde konuştu. 

WhatsApp Görsel 2023-09-20 saat 17.02.59

'Uyuşturucuyla mücadele edilmedi'

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yıkılması halinde yerine AMATEM (Alkol ve Madde Tedavi Merkezi) yapılacağı tartışmalarını değerlendiren Özlale, AK Parti iktidarının uyuşturucuyla mücadelede sınıfta kaldığını vurguladı. Özlale, "Bu bölgeye AMATEM yapılabilir. Benim buna nasıl bir itirazım olabilir ki? Maalesef AK Parti iktidarında uyuşturucuyla mücadelede sınıfta kaldık. Bugün baktığımızda düzensiz göç ve sessiz istila dediğim sürecin etkisiyle her türlü suçun işlenebildiği, çeteleşmenin hız kazandığı bir yer haline geldi. Özelikle önceki dönem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte uyuşturucu çeteleri başta olmak üzere, tüm suç örgütleri için İzmir ve diğer iller elverişli alanlar haline geldi. Ve bundan maalesef bizim gençlerimiz olumsuz etkilendi. Ben bugün uyuşturucunun Türkiye’nin en büyük problemlerinden birisi olduğunu düşünüyorum. Bununla mücadele etmek istemeyen bir eski İçişleri Bakanı vardı. Şimdi maalesef onun ortaya çıkardığı enkazı, büyük yıkımı kaldırmaya çalışıyoruz. O yüzden ben tabii ki oraya AMATEM’in kurulmasını isterim. Ama bunun alternatifi herkesin gittiği Tepecik Hastanesi'ni yıkmak değil. Tepecik’te kamunun başka hiç mi alanı yok?" diye söyledi. 

Kaynak: ÖZGE UĞULU