İzlanda'da meydana gelen bir dizi deprem, volkanik bir patlama ihtimalini gündeme getirerek ülkenin en popüler turistik merkezlerinden biri olan Blue Lagoon Kaplıcası'nın geçici olarak kapatılmasına neden oldu. Kullanıcılar İzlanda'da yaşanan olayları merak ediyor. Peki İzlanda'da yanardağ mı patlayacak, ne oldu? ve İzlanda'da ne zaman kaç büyüklüğünde deprem oldu? İşte soruların detayları

İzlanda'da yanardağ mı patlayacak, ne oldu?

Geçen ay başlayan sismik hareketlilik dalgasının ardından meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem, ülkenin en kalabalık bölgesini saat 01.00 sularında kısa bir süreliğine sarsarak endişe yarattı.

Depremle sarsılan Blue Lagoon Kaplıcası'ndaki oteller, misafirlerini güvenli bölgelere tahliye etmek için hızla harekete geçti. Bu sarsıntı aynı zamanda volkanik kayaların bir otel yoluna düşmesine neden olurken, 20 ila 30 taksi otoparkı tıkayarak şoförleri Bjarni Stefansson'un ifadesine göre kaotik bir duruma yol açtı. Stefansson, "Otelde panik vardı; insanlar, volkanik bir patlamanın eşiğinde olduklarına inanıyorlardı," şeklinde olayı tarif ediyor.

Reykjanes Yarımadası'ndaki Thorbjorn Dağı'nın çevresindeki bölge, yerin yaklaşık 5 km altında biriken volkanik magmanın etkisiyle iki haftadan beri sürekli olarak yüzlerce küçük depremle sarsılıyor. Ancak İzlanda Meteoroloji Ofisi'ne göre, bölgedeki toprak 27 Ekim'den bu yana 9 cm yükselmiş olsa da, henüz patlama riskine dair somut bir belirti bulunmuyor. Olay yerindeki yetkililer durumu yakından takip ederken, bölge sakinleri ve turistler ise olası bir tehlikeye karşı uyanık bir bekleyiş içinde.

 İzlanda'da ne zaman kaç büyüklüğünde deprem oldu?

İzlanda Meteoroloji Ofisi (IMO) tarafından yapılan açıklamada, son haftalarda binlerce depremin yaşandığı Fagradalsfjall Yanardağı'nın patlamasından endişe duyulduğu bildirildi. Açıklamada, "Yakın bir tehlike söz konusu değil, tahliye kararı, Grindavik sakinlerinin güvenliğini sağlamaya yönelik önleyici bir tedbirdir." ifadesi kullanıldı. Kasabaya giden tüm yollar, acil durumlar dışında kapatılarak trafiğin giriş ve çıkışı kontrol altına alındı.

Ekim sonundan bu yana İzlanda'nın güneybatısında meydana gelen 20 binden fazla depremin kaydedildiği belirtilirken, bölge 8 yüzyıl boyunca hareketsiz kaldıktan sonra 2021, 2022 ve 2023'teki patlamalara kadar sakin kalmıştı. İzlanda Meteoroloji Ofisi, bölgede bir yıldan uzun bir süre önce başlayan sarsıntıların, 24 Şubat'tan bu yana 20 binden fazla depreme ev sahipliği yaptığını bildirdi. Depremlerden beş tanesi 5 şiddetinden büyük olurken, şu ana kadar ciddi hasar veya can kaybı yaşanmadı. İzlanda Sivil Koruma ve Acil Durum Yönetimi Bakanlığı, Reykjanes Yarımadası'nda "olası volkanik patlama" konusunda uyarıda bulundu. Durumu yakından takip eden uzmanlar, bölge sakinlerine dikkatli olmaları ve güvenlik önlemlerine uymaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

İzlanda Meteoroloji Ofisi'nden bilim insanları, son 12 gündeki depremler nedeniyle İzlanda yanardağlarının tekrar faaliyete geçebileceği uyarısında bulundu. Ancak şu ana kadar herhangi bir hareket gözlenmedi. Lancaster Üniversitesi'nde yanardağ bilimcisi Dr. Dave McGarvie, durumu "Bunu beklemiyorduk" diyerek değerlendirirken, National Geographic'e yaptığı açıklamada, bölgedeki insanların endişe içinde olduğunu vurguladı.

Reykjavik'in güneybatısında yer alan Reykjanes yarımadası, volkanik ve sismik aktivitesiyle ünlü bir bölgedir. Mart 2021'de, bölgedeki Fagradalsfjall volkanik sisteminde 500 ila 750 metre uzunluğundaki bir yarıktan lav püskürmüş, bu doğa olayı altı ay boyunca devam etmiş ve binlerce turisti bölgeye çekmişti.

Ağustos 2022'de aynı bölgede üç hafta süren bir patlama yaşandı ve bunu temmuz ayındaki bir diğer patlama izledi. Bu olaylar, bölgedeki volkanik aktivitenin devam ettiğini gösteriyor. İzlanda, doğal güzellikleri ve volkanik aktiviteleriyle ünlü olup, bu tür olaylar yerli halkın ve turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Öte yandan, İzlanda'da 2010 yılında Eyjafjallajokull yanardağının patlaması sonucu oluşan kül bulutları, haftalarca süren hava ulaşımını olumsuz etkilemiş ve uluslararası bir olaya dönüşmüştü. İzlanda'nın volkanik aktiviteleri, doğa severler ve bilim meraklıları için önemli bir keşif ve izleme alanı olmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi