Güncel

İzmir basını kan kaybediyor: Ekleri basılmayacak, gazeteciler işsiz kaldı!

Demirören Medya Grubu, mali tasarruf önlemleri kapsamında İzmir'deki iki büyük gazetenin Ege eklerini kapatma kararı aldı. Hürriyet Ege'nin 40 yıllık yayın hayatı sona ererken, Posta Ege de aynı tarihten itibaren basılmayacak

Abone Ol

Demirören Medya Grubu, İzmir'deki iki büyük gazetenin Ege eklerini kapatma kararı aldı. Uzun yıllardır İzmir ve Ege Bölgesi'nde yayınlanan Posta Ege ve Hürriyet Ege, 1 Eylül'den itibaren yayında olmayacak. Bu değişiklikle birlikte, her iki gazeteden beşer kişinin işine son verildi.

Demirören Medya Grubu'nun daha önce Milliyet'in Ege ekini de kapatmıştı. Bu kez Posta ve Hürriyet'in Ege ilaveleriyle ilgili alınan karar, grubun tasarruf stratejilerinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Hürriyet Ege'nin 40 yıllık yayın hayatı sona ererken, Posta Ege de aynı tarihten itibaren basılmayacak.

Ayrıca, Demirören Medya Grubu'nun Şehitler Caddesi'ndeki merkez binasından Bayraklı'daki yeni ofislere taşındığı ve gelecekte benzer küçülme operasyonlarının da devam edebileceği belirtiliyor.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nden tepki!

İzmir basının önde gelen temsilcileri gazetelerin İzmir eklerinin kapatılması ve medya çalışanlarının durumunu gözler önüne serdi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından yapılan açıklamada,

"Yetiştirdiği gazeteciler ve ürettiği haberlerle yıllarca sektöre damgasını vuran İzmir basınında son dönemde yaşanan kan kaybı, ne yazık ki endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Onlarca arkadaşımızın istihdam edildiği, Hürriyet, Milliyet ve Posta gazeteleri Ege eklerinin kapatılma kararı, sektörde zaten var olan işsizlik sorununu daha da büyüttüğü gibi, aynı zamanda İzmir’in potansiyelini ve değerlerini görmezden gelmek anlamını taşımaktadır.
1996’dan itibaren yayımlanan Milliyet Ege’nin geçtiğimiz yıl “sessiz sedasız” kapatılmasının ardından, Türkiye’nin ilk bölge eki olarak 2 Ekim tarihinde 40. yaşını kutlamaya hazırlanan Hürriyet Ege ve 2002 yılından bu yana yayın hayatını sürdüren Posta Ege’nin kapatılmasına ilişkin karar, en hafif deyimiyle İzmir’i ve İzmirlileri hiçe saymaktır.

Gazetecilik faaliyeti, ticaret değil halkın haber alma hakkını gözeten bir kamusal hizmettir. Alınan kapatma kararları bu açıdan da son derece kaygı vericidir.
Ekonomik gerekçelerle izah edilemeyeceğini düşündüğümüz bu kararın yeniden gözden geçirilmesini ve bu kente, kentin değerlerine sahip çıkan bölge eklerinin yayın hayatlarına devam etmelerini beklemekteyiz. Kamuoyunun bilgisine sunulur." ifadelerine yer verildi.

"İzmir’in sesini güçlendirmeliyiz"

Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Yerel basın, bir kentin sesini duyuran ve toplumun her kesimini temsil eden en önemli platformlardan biridir. Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olan İzmir, uluslararası rekabet gücü, limanları, üniversiteleri, turizmi ile ülkemizin motor güçlerinden biridir.  Bu özelliklere sahip bir şehirde, yerel basının rolü daha da kritik bir hale gelmektedir. İzmir Cumhuriyet tarihimiz boyunca, hatta öncesinde basının en güçlü biçimde sesini duyurabildiği bir kent olma özelliğine sahiptir. 
İş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve toplumun tüm kesimleri, yazılı ve dijital medya aracılığıyla seslerini duyurmakta; sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşmakta; kimi zaman topluma örnek olabilecek başarı hikayelerini geniş kitlelere ulaştırmaktadır. İzmir'in ekonomik ve sosyal dinamikleri, ancak bu değerli iletişim kanalları sayesinde hak ettiği şekilde temsil edilebilir ve duyulabilir.

Bu bağlamda, kentimizin önemli markalarından biri haline gelmiş olan Hürriyet Ege, Posta İzmir ve bir süre önce yayınlarına ara veren Milliyet İzmir ekleri, İzmir'in çok sesliliğini, çeşitliliğini ve dinamizmini yansıtarak, sadece şehrimizin değil ülkemizin gelişimine de önemli katkılar sağlamaktadır. Bu eklerin varlığı, sadece haber almak için değil, aynı zamanda toplumsal bilincin artırılması, kent kültürünün yaşatılması ve yerel demokrasinin güçlenmesi için de gereklidir.
İzmir'in tüm dinamikleriyle; sanayicisinden esnafına, sivil toplum kuruluşlarından sanatçılarına, sokaktaki vatandaşa kadar herkesin, kentimizin bu değerli markalarına sahip çıkılmasını ve yaşatılmaları için her türlü çabanın gösterilmesini destekleyeceklerine yürekten inanıyoruz."