İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Planlama Ajansı (İZPA) ile birlikte 2025-2029 Stratejik Planı’nı hazırlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda "Yeni Nesil Belediyecilik" kavramı masaya yatırıldı. Stratejik Plan, İzmir’e daha kaliteli hizmet sunmak ve geleceğin krizlerine karşı önlem almak amacıyla tasarlanıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının ve müdürlerinin katıldığı toplantıda, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve İZPA Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fikret Adaman, "Yeni Nesil Belediyecilik" başlığıyla bir sunum yaptı. Prof. Dr. Adaman, neoliberal politikaların sosyal alanda devlet desteğini büyük ölçüde zayıflattığını belirterek, yerel yönetimlerin bu boşluğu doldurması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Adaman, Yeni Nesil Belediyeciliği, geleneksel belediyecilik anlayışının ötesinde, geniş ufuklu, yerel ve küresel ilkelerle uyumlu ve yenilikçi uygulamalar olarak algılamak gerektiğini söyledi.
Hava sıcaklığı artacak
Prof. Dr. Adaman, iklim krizinin İzmir ve Türkiye üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekti. İklim krizine karşı önlem alınmadığı takdirde tarımsal üretimin ciddi zarar göreceğini ve İzmir'de hava sıcaklığının artacağını belirten Prof. Dr. Adaman, 2030 yılına kadar bazı ürünlerde yüzde 8 oranında verim kaybının beklendiğini, İzmir'de hortumların sıklaşacağını ve sıcaklıkların artacağını dile getirdi. Prof. Dr. Adaman, iklim krizine karşı acil önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.
Toplantıda ayrıca, Yeni Nesil Belediyecilik ilkeleri doğrultusunda katılımcı karar alma mekanizmalarının önemine vurgu yapıldı. Prof. Dr. Adaman, bireysel çözümler yerine toplumsal odaklı çözümler geliştirilmesi gerektiğini belirterek, kalkınma konusunu tartışırken, zengin bir kent mi yoksa adil bir kent mi istendiğini, bu konuları düşünerek hareket etmek gerektiğini dile getirdi.
Yaşam kalitesini artırma hedefi
İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu ise başarıyı ölçme kriterlerine değinerek, başarının büyüme ile mi yoksa yaşam kalitesini artırma hedefi ile mi ölçüleceğini, stratejik plandaki faaliyetleri bu hedef doğrultusunda düzenlemek gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Velibeyoğlu, 2074 yılı hedeflerine ulaşmak için çalışmaların başladığını ve İzmir’in 2030 yılına kadar karbon nötr bir kent olmayı taahhüt ettiğini hatırlatarak, bu hedefleri gerçekleştirebilmek için başlangıç noktalarına ihtiyaç olduğunu, 5 yıllık stratejik planların bu geçişin adil olmasını sağlaması gerektiğini ifade etti.
Stratejik plan kapsamındaki çalışmalar, “İzmir Gevrek Modeli” sunumuyla devam edecek.