İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafriyat ve inşaat atıklarının ormanlık alanları tehdit etmesine karşı çevreci bir adım daha attı. Kemalpaşa Sütçüler Mahallesi'nde eski bir taş ocağını Orman Genel Müdürlüğü'nden 5 yıllığına devralan belediye, bu alana kuracağı tesisle atıkları geri dönüştürerek yol dolgu malzemesi, parke ve bordür üretiminde kullanacak. 9 milyon ton kapasiteye sahip alan dolduğunda ise ağaçlandırılarak doğaya kazandırılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin moloz ve hafriyat atığı geri dönüşüm tesisleri, çevresel ve görüntü kirliliğini önlerken, atıkları ekonomiye kazandırıyor. Özellikle ormanlık alanları tehdit eden kaçak hafriyat dökümüne karşı önlemler alan belediye, kurduğu tesislerde hafriyat atıklarını geri dönüştürerek kentin yol altı dolgu malzemesi ihtiyacını karşılıyor. Atık malzemeler, parke ve bordür üretiminde kullanılıyor. Doğal yapısı bozulmuş eski taş ocakları, dolduktan sonra ağaçlandırılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, Kemalpaşa Sütçüler Mahallesi'ndeki eski taş ocağı alanını hafriyat ve inşaat yıkıntı atıkları geri kazanım tesisi kurmak üzere 5 yıllığına devraldı. 9 milyon ton kapasiteli alan hizmete açılırken, İZBETON tarafından işletilecek geri kazanım tesisinin de yakında faaliyete geçeceği bildirildi.

Izmir Buyuksehir Belediyesinden Cevreci Bir Adim Moloz Ve Hafriyat Atiklari Geri Donusturulecek

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Kemal Kılıç, kaçak moloz dökümlerini engellemek adına önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, milyonlarca metreküp hafriyat toprağının, ormanlarda ve doğal alanlarda ciddi tahribata neden olduğunu, bu atıkları yönetmeliklere ve bilimsel ilkelere uygun şekilde açılan sahalarda depoladıklarını ve geri dönüşümünü sağlayarak ekonomiye kazandırdıklarını söyledi. Doğal yapısı bozulmuş eski taş ocaklarını ağaçlandırarak kente yeniden kazandırdıklarını dile getiren Kılıç, Kemalpaşa Sütçüler'deki taş ocağını da aynı şekilde rehabilite edeceklerini belirtti. Ayrıca, İzmir Valiliği'nin 30 Ekim 2020 depremi sonrası bu alanı enkaz atıklarının döküleceği rezerv alan olarak belirlediğini hatırlatan Kılıç, işletmelerin, belediyelerin ve inşaat firmalarının atık getirebileceğini söyledi.

İZBETON Çevre Yönetim ve Kalite Kontrol Şube Müdürü Kübra Şaş Bıçakçı, kurulacak tesisin kapalı sistem çalışacağını ve toz bastırma sistemleri ile gereken önlemlerin alınacağını belirtti. Bıçakçı, atıkların eleklerden geçtikten sonra boyutlandırılacağını ve dolgu malzemesi olarak üretileceklerini söyledi. Çalışmalar tamamlandığında, alana 2 metre bahçe toprağı serileceğini, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ile ağaçlandırma çalışmalarının yapılacağını dile getiren Bıçakçı, sahanın ağaçlandırma sonrası Orman Bölge Müdürlüğü'ne devredileceğini ifade etti. Bıçakçı, bu çalışmalarla kentte yeşil alanları artırdıklarını ve yurttaşların nefes alacağı bölgeler yarattıklarını söyledi. Bıçakçı, hem şehri hem de doğayı koruyarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedeflediklerini söyleyerek sözlerini noktaladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Güzelbahçe Yelki ve Menemen Koyundere'de hafriyat depolama ve inşaat yıkıntı atığı geri kazanım tesisleri bulunuyor. Her iki tesis de İZBETON tarafından işletiliyor. Büyükşehir Belediyesi'nin ayrıca Güzelbahçe Yelki, Menderes Küner, Menemen Koyundere, Kemalpaşa Sütçüler, Dikili Deliktaş, Menemen Yayla ve Bergama İslamsaray mahallelerinde hafriyat toprağı depolama sahaları yer alıyor.

Muhabir: Nazlı Şentürk