Yerel

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden sivrisinek mücadelesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzensiz yağışların etkisiyle artan sivrisinek popülasyonu ile mücadelesini karadan ve havadan sürdürüyor. İnsan ve makine gücünün ulaşamadığı bölgelerde, etkili ve hızlı sonuç almak için dron ile ilaçlama yapılıyor.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzensiz yağışların ardından artış gösteren sivrisinek popülasyonu ile etkili bir şekilde mücadele ediyor. Belediye, hem karadan hem de havadan gerçekleştirdiği ilaçlama çalışmalarıyla sivrisineklerin üreme alanlarına yönelik kapsamlı bir strateji izliyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Vektör Mücadele Birimi tarafından yürütülen çalışmalar, 30 ilçede yıl boyunca devam ediyor. Küresel iklim değişikliği ve yağış rejimindeki değişiklikler nedeniyle artan sivrisinek yoğunluğu ile başa çıkmak amacıyla, yaklaşık 300 bin noktada ilaçlama işlemi gerçekleştiriliyor.

Özellikle erişilmesi güç olan Gediz Deltası ve Küçük Menderes Havzası'ndaki bölgelerde, dron teknolojisi kullanılarak ilaçlama yapılmakta. Bu alanlarda, zirai dronlar aracılığıyla biyolojik larvasitler uygulanıyor. Kapasitesi 40 litre olan ve saatte 213 dekar alanı ilaçlayabilen dronlar, bu süreçte büyük kolaylık sağlıyor.

Etkin yöntemler

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Vektör Mücadele Birimi Ekip Sorumlusu Ali Eren, insan sağlığını korumak ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla özverili bir şekilde çalıştıklarını, sivrisinek ve diğer hastalık taşıyan vektörlerle mücadelede etkin yöntemler kullandıklarını söyledi. Eren, tespit ettikleri yaklaşık 300 bin üreme noktasında ilaçlama yaparak, yeni tespit edilen noktaları da kayıt altına aldıklarını, özellikle insan gücünün yetersiz kaldığı alanlarda dron teknolojisini kullanarak, geniş bölgelerde hızlı ve etkili sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

382 kişilik ekip

Belediye, 30 ilçede 382 kişilik profesyonel bir ekip ile rögarlar, süs havuzları, kuyular, çöp konteynerleri, yağmur suyu kanalları, çatı olukları, göletler ve dereler gibi sucul ortamlarda titiz bir mücadele yürütüyor. İlaçlama çalışmaları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı ilaçlarla gerçekleştiriliyor.