İzmir

İzmir Körfezi Bilim Kurulu, acil eylem planı için yeniden toplandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde yaşanan kirlilik ve balık ölümleriyle ilgili olarak harekete geçti. Bakan Yardımcısı Fatma Varank’ın katıldığı toplantıda, körfezdeki çevresel sorunların çözümü için hazırlanan acil eylem planı masaya yatırıldı. Planın öncelikleri arasında atık su altyapısının iyileştirilmesi, arıtma tesislerinin düzenlenmesi ve kaçak deşarjların önlenmesi yer alıyor

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Körfezi'nde yaşanan kirlilik ve balık ölümleriyle ilgili yaptığı açıklamada, bilimsel tespitlerin ışığında acil önlemlerin belirlendiğini vurguladı. İzmir İktisat Kongresi binasında gerçekleşen “İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı Toplantısı”nda konuşan Varank, Çevre Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında 5 Eylül'de yapılan ilk toplantıda, öncelikli olarak atık su altyapısının iyileştirilmesi ve arıtma tesislerinin çevre mevzuatına uygun olarak çalıştırılması gerektiğini belirttiklerini hatırlattı.

Varank, İzmir Körfezi’nde yaşanan çevresel sorunların çözümü için hazırlanan acil eylem planında, kaçak deşarjların önlenmesi ve körfeze akan derelerde temizlik çalışmalarının yapılmasının öncelikli konular arasında yer aldığını söyledi. Bilim kurulunun yaptığı tespitler doğrultusunda, İzmir Körfezi’nde izleme ağının geliştirilmesi ve mevzuat düzenlemeleri yapılması gerektiğini ifade eden Varank, bu sürecin Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumların iş birliğiyle yürütüleceğini belirtti. Ayrıca, İzmir Körfezi'nin ekosisteminin daha iyi anlaşılması için dip yapısının araştırılması ve tarama faaliyetlerinin değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İzmir Körfezi'ne yönelik çalışmalardan elde edilen verilerin ayrıntılı olarak değerlendirileceğini ifade eden Varank, şunları kaydetti:

"İzmir Körfezi'ni kaderine terk etmemek, bölgede yaşanılan çevresel olumsuzluklara sebep olan etmenleri ortadan kaldırmak önceliğiyle acil eylem planı hazırlandı. Bilim Kurulumuzca yapılan tespitlerde, başta atık su altyapısının iyileştirilmesi, arıtma tesislerinin çevre mevzuatına uygun olarak işletilmesi, Körfeze ulaşan derelerde rüsubat kontrolü ve temizlik çalışmalarının yapılması, kaçak deşarjların önlenmesi, ilgili mevzuatlarda revizyon yapılması, İzmir Körfezinde izleme ağının geliştirilmesi hususları öncelikli olarak belirlenmiştir. İzmir Körfezinin ekosisteminin daha iyi anlaşılması, dip yapısında tarama faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve ayrıntılı araştırma yapılması hususları da belirtildi. Planın uygulanması noktasında Bakanlığımız koordinesinde, Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız belirlenen görevler kapsamında çalışmalar yürütecek. Kaydedilen ilerlemeler, düzenli denetimlerle ve yapılacak toplantılarla Bakanlığımızca izlenecektir."

Bakan Yardımcısı Varank, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin talep etmesi durumunda İller Bankası'nın projeye kredi desteği sağlayabileceğini de sözlerine ekledi. Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç ve 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu üyeleri katıldı.