İzmir

İzmir Körfezi için Acil Eylem Planı toplantısı yapıldı

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen İzmir Körfezi Acil Eylem Planı toplantısına katıldı. İzmir İktisat Kongresi binasında gerçekleştirilen toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, ilgili kurum temsilcileri ve 35 akademisyen de katılım sağladı.

Samimi bir iş birliği ortamı

Basına kapalı olarak yapılan toplantının ardından açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için bilimsel bir yol haritası belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, iki gün sürecek bilimsel görüşmelerde, körfezin en hızlı şekilde nasıl temizlenebileceğini belirlemenin öncelik olduğunu, orta ve uzun vadeli stratejileri de bilim insanlarının rehberliğinde oluşturacaklarını söyledi. Bakanlık ile verileri paylaştıklarını ve samimi bir iş birliği ortamı oluşturduklarını kaydeden Başkan Tugay, yağmur suyu kanalları yapımında ilerleme kaydettiklerini, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazının tamamlanmak üzere olduğunu ve 5. faz projesini de bu dönemde bitirmeyi planladıklarını ifade etti. Başkan Tugay, körfez temizliği konusunda bakanlıktan dip taramaları ve finansal destek beklentilerinin olduğunu dile getirdi.

Tüm paydaşların katılımı

Bakan Yardımcısı Fatma Varank ise İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerinin ekosistem, biyolojik çeşitlilik ve balıkçılık sektörü üzerinde ciddi tehditler oluşturduğunu belirtti. Varank, iklim değişikliği, su kalitesi ve kentsel kirlilik gibi birçok faktörün bu krizin nedenleri arasında yer aldığını, sorunlara yönelik çözümlerin bilimsel temellere dayanmasını ve tüm paydaşların katılımıyla hayata geçirilmesini ifade etti. Varank, eylül ayı sonuna kadar İzmir Körfezi’yle ilgili acil eylem planını açıklayacaklarını söyledi.

Bilim Kurulu, üç ana çalışma grubuyla sürece katkı sağlayacak: "İklim Değişikliği ve Doğa Temelli Çözümler", "Atık Su Altyapısı ve Dereler" ve "Deniz Alanlarının Değerlendirilmesi ve Ekosistemin İyileştirilmesi". Akademisyenler ayrıca körfezde saha incelemeleri yaparak çözüm önerilerini sunacak.