İzmir Körfezi'ni kurtarmak için kritik adımların atıldığı "İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı Toplantısı" İzmir İktisat Kongresi binasında gerçekleştirildi. Toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Bilim Kurulu tarafından hazırlanan 15 maddelik eylem planını kamuoyuna duyurdu.

Rektör Budak, 7’si acil, 8’i kısa vadeli olmak üzere belirlenen eylem maddelerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumlar tarafından uygulanacağını belirtti. Budak, planın İzmir Körfezi'ndeki ekosistemi ve çevresel dengeleri korumak adına atılması gereken acil adımları içerdiğini vurguladı.

Acil Eylem Planı Maddeleri

Acil eylem planı kapsamında ilk olarak, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin mevzuata uygun işletilmesi ve tesisin 4. fazının hizmete alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Körfez’e akan derelerin temizlenmesi ve tüm atık su hatlarına yapılan bağlantıların kontrol altına alınması da öne çıkan maddeler arasında yer aldı. İzmir Körfezi’nde karasal ve gemi kaynaklı tüm deşarjlar sıkı bir denetime tabi tutulacak.

Ayrıca, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İZSU) "Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği"ni revize etmesi gerektiği belirtildi. Körfez’de kirliliğin izlenmesi için "Bulut Temelli Bilgi Paylaşım Sistemi" oluşturulacak ve "Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı" genişletilecek.

Kısa Vadeli Eylem Planı Maddeleri

Kısa vadeli eylem planı ise Körfez'e akan derelerde tortu ve sediment kontrolünün sağlanması, deniz suyunu filtreleyebilecek canlıların korunması gibi maddelerle dikkat çekiyor. Ayrıca, Körfez’de yapılacak dip çamuru temizliğinin çevresel yönetimi de bakanlıklar ve belediye arasında koordine edilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, eylem planını hazırlayan bilim insanlarına teşekkür ederek, bu çalışmanın İzmir Körfezi için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Varank, kasım ayı sonunda orta ve uzun vadeli eylem planlarının da açıklanacağını duyurdu.

Toplantıda, İzmir Körfezi’nin korunması için sürekli eğitim programlarının hayata geçirileceği ve farkındalığın artırılacağı da ifade edildi.

Kaynak: AA