İzmir Körfezi’nde meydana gelen çevre felaketi, balık ölümleri ve deniz suyundaki kirlenme nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan incelemelerin ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait atık su arıtma tesislerinin sorumluluğu tespit edilerek 1,8 milyon TL para cezası uygulandı. Bakanlık, kirlilik ve balık ölümleriyle ilgili yürüttüğü detaylı araştırmada, belediyenin iki ayrı arıtma tesisinden standartların çok üzerinde kirlilik içeren suyun İzmir Körfezi'ne deşarj edildiğini belirledi. Bu tespit üzerine, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.
Bakanlıktan yapılan resmi açıklamada, 22 ve 23 Ağustos tarihlerinde İzmir Körfezi’nde görülen çevre kirliliği ve balık ölümlerine yönelik başlatılan incelemeye uzman ekiplerin ve Mobil Su ve Atıksu Laboratuvarı’nın katıldığı belirtildi. Araştırma kapsamında, bölgeye dökülen derelerden ve atık su arıtma tesislerinden alınan numunelerde, karasal kaynaklı kirliliğin varlığı araştırıldı. Analizlerin sonuçlarına göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri’nden İzmir Körfezi’ne çevre mevzuatında belirtilen limitlerin çok üzerinde kirli su deşarj edildiği tespit edildi. Bu durum, 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 1 milyon 858 bin 610 TL idari para cezası kesilmesine yol açtı. Ayrıca, çevre felaketine neden olan sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldığı bildirildi.
Amonyak Miktarı Normalden 50 Kat Fazla
Bakanlık tarafından yapılan ön incelemeler neticesinde, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümlerinin atık su kaynaklı olduğu ve denizdeki amonyak miktarının olması gereken seviyenin 50 katına ulaştığı ortaya kondu. Normalde 6 miligram/litre olması gereken oksijen seviyesinin ise birçok bölgede 1,8 miligram/litrelere, bazı noktalarda ise 0’a kadar düştüğü belirtildi. Oksijen yetersizliği nedeniyle balıkların yaşamını yitirdiği tespit edildi.
Ayrıca, 9 Eylül tarihinde Körfez’de deniz suyunun yeşil ve kahverengiye döndüğü, Karşıyaka ilçesi Aksoy Mahallesi civarında deniz yüzeyinde çok sayıda ölü balığın görüldüğü de raporlandı. Bu görüntüler, körfezde yaşanan çevre felaketinin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi.